7 augustus 2013

Wales..

Dat je op 50 meter kust behoorlijk wat verschillende foto's kunt maken bewijst deze serie foto's die gemaakt zijn tijdens onze vakantie in Pembrokeshire / Wales!
Het is sowieso een perfecte vakantiebestemming, maar ook als fotograaf kun je je hier heel goed uitleven.
Bijna iedere meter kust is anders en ook de achtergronden verschillen enorm doordat de stranden vaak links en rechts aansluiten op rosten of heuvels. Daardoor is een andere hoek direct een andere achtergrond!
Omdat we 'pech' hadden met het weer (bijna altijd wolkeloze lucht en weinig wind) was het vooral spelen met een andere voorgrond. De (Ierse) zee zelf was zo rustig dat er nauwelijks beweging op de foto te zien was. Bovendien was het rond zonsondergang eb en was eigenlijk de mooiste voorgrond te ver van de waterlijn.
Door de witbalans wat aan te passen krijg je ook wel een andere sfeer. De bovenste foto is bewust wat blauwer gelaten dan bijvoorbeeld onderstaande twee foto's. De foto was ook gemaakt ruim ná zonsondergang tijdens het blauw kwartiertje!

Misschien vreemd, maar de zon was eigenlijk niet zo interessant tijdens de avonden dat we aan de kust waren! De zon was vaak een heldere rode bol en dan is het lastiger om die goed in te passen in je foto en balans in je beeld te creëren. Deze is nog wel het best gelukt vind ikzelf:
Door het lage water lagen de meest interessante voorgronden wat van het water af en daardoor werd een liggend beeld vaak te druk (je hebt dan teveel onderwerpen op de foto die aandacht trekken). Bij de foto hieronder heb ik geprobeerd met de dunne waterstroompjes weer rust te creëren in de foto.
Hieronder een foto die juist weer wat verder van het water is genomen op een rots waar een achtergebleven poeltje een grappige voorgrond vormt. Zeker ook door de kleurcombinatie (ook deze is ver na zonsondergang genomen).

Maar het 'hoeft' niet alleen in kleur want ook voor zwart-wit fotografie zijn hier legio mogelijkheden!


Alle foto's met Canon 6D en 17-40mm (diafragma F/11 - F/16) en Redged RTC 336 statief.
Bij alle foto's gebruik gemaakt van filters; grijsfilter (Lee 3 stops en Heliopan 5 stops), grijsverloopfilters (diverse soorten van 84.5 en LEE) en polarisatiefilter.

Oh, ja nog een ander voordeel van dit stukje kust; niet alleen veel mogelijkheden om te fotograferen zo dicht bij elkaar maar ook 100 meter vanaf deze locatie een pub met uitzicht op zee! Een perfecte plek dus voor ons om de dag af te sluiten.. :)!

De volgende blog de foto's van Skomer (papegaaiduikers).