24 augustus 2013

Hard werken..

Landschapsfotografie is vaak hard werken. Dat is misschien ook wel de reden dat ik méér aan macrofotografie doe dan landschap. Niet omdat ik lui ben (tenminste dat vind ik zelf ..), maar omdat je sneller leuke macrofoto's kunt maken dan goede landschapsfoto's. Dat kost vaak veel meer tijd.
Dat heeft misschien ook te maken met het feit dat West-Brabant niet bepaald een gebied is waar de mooie landschappen je 'komen aanwaaien'. Op weinig plaatsen is er bijvoorbeeld een vrije horizon in de richting waar de zon opkomt op mooie momenten. Veel vennen zijn omringd door bomen waardoor ze erg 'opgesloten' zijn. Bij heidevelden hetzelfde verhaal!
Daarnaast moet je voor landschapsfotografie héél vroeg ter plekke zijn en eerlijk gezegd went dat nooit. Niet dat het niet lukt, maar om dat een regelmatig achter elkaar te doen... (en voor goede landschapsfoto's moet je vaak een aantal keer terug naar dezelfde plek voor de meest optimale omstandigheden)
Toch geeft het altijd wel erg veel voldoening als het me gelukt is om een foto te maken die voor mij de sfeer van dat moment goed weergeeft. En dan kan ik met veel plezier een tijdje lopen experimenteren met standpunt, keuze van je voorgrond,  kijkrichting, perspectief, filters, etc.
En dat vaak onder een bepaalde tijdsdruk omdat de omstandigheden zo snel veranderen dan je wilt profiteren van iedere seconde; best wel een beetje hard werken dus. Maar zonder ook maar één seconde te klagen hoor, want de werkplek (een verstil landschap met ochtendmist en opkomende zon) kan slechter ..!
Gisteren had ik een workshop landschapsfotografie op de Kalmthoutse Heide. Ook hier hard werken; lastig licht (foto 1 en 5 zijn op woensdag gemaakt), weinig heide in bloei, veel gras en vanaf 10 uur vooral erg hard licht. Daarnaast fysiek behoorlijk inspannend door het lopen op het losse zand met warm weer. Maar wel erg leerzaam want als je onder 'lastige' omstandigheden weet waar je op moet letten, dan kun je op de 'ideale momenten' direct de juiste beslissingen nemen!
Complimenten voor de inzet en motivatie van de deelnemers. Bij de nabespreking kwamen heel fraaie beelden op het scherm!
Tijdens de workshop hebben we ook gesproken over het 'herkennen' van beelden / locaties die geschikt zijn om als zwart-wit foto te bewerken. Vaak wordt pas thuis achter de computer hieraan gedacht, terwijl je dan 'kansen' laat liggen in het veld.
Tja en ook als je op pad gaat voor landschapsfoto's kom je altijd wel een leuk macro-onderwerp tegen.. :)

Foto's met Canon 6D en 17-40mm (bovenste 4 foto's) en 70-200mm (onderste foto)
Voor de landschapsfoto's 84.5 strong (3 stops) + medium (2 stops) grijsverloopfilters. Info hier!
Plus Redged RTC 336 statief (is in de aanbieding). Bij de bovenste foto op de hóóógste stand (bijna 2 meter) om ervoor te zorgen dat de goed pollen vrij kwamen van de oeverrand erachter.