12 augustus 2013

Making the best out of a situation

Nog één keer een serie over papegaaiduikers. Deze keer niet vanuit Ierland maar van een daguitstap naar Skomer tijdens onze vakantie in Wales. Daarom geen mooie zonsondergang of mooi zacht strijklicht, maar 'gewoon' hard licht tijdens een prachtig zonnige dag op dit bijzondere eiland. Absoluut geen slecht vakantieweer natuurlijk, maar om te fotograferen toch wel erg lastig. Vandaar de titel van deze blog!
Groot verschil met Ierland was dat hier nu wél vogels te zien waren met visjes tussen hun snavels. Een erg bekend beeld natuurlijk, maar toch wel erg leuk om te zien!
De papegaaiduikers liepen ná de landing meestal direct naar hun hol; soms tussen je benen door en je moest dus of héél snel handelen of gewoon op je gemak blijven zitten bij een hol totdat één van de ouders daar zou landen met visjes. Die laatste tactiek heeft onze jongste dochter hier toegepast met mijn camera: (heb ik vaak het geduld niet voor..)
Ik heb bij de nabewerking één van mijn foto's omgezet naar zwart-wit en nu komt het harde licht eigenlijk wel goed van pas.
De papegaaiduikers op Skomer zijn erg tam. Dat komt ook doordat je absoluut niet van het pad af mag en daardoor weten de vogels precies wat ze van mensen kunnen verwachten. Ze zijn vooral erg alert op aanwezigheid van de meeuwen, want dat zijn hun echte vijanden! Die pakken hun visjes af en de Grote Mantelmeeuw eet zelfs de jonge vogels op als hij de kans krijgt! Voor mij is die oplettendheid wel een beetje het verhaal wat deze foto vertelt:
En uiteraard zijn vliegbeelden ook erg leuk om te doen, zeker met een donkere achtergrond (van de rotswand in de schaduw).

Helaas werkt de autofocus in dit soort gevallen niet altijd optimaal, maar je kunt in ieder geval wél zien dat het een papegaaiduiker is.. :)!

En nog een laatste serie waarbij ik wat gespeeld heb met voor- en achtergrond. Alle foto's gemaakt met Canon 6D en 70-200mm F/2.8 + 2x converter. Behalve de bovenste want die is met 17-40mm gemaakt.