29 maart 2013

3 keer scheepsrecht

Na twee strandbezoeken zonder zichtbare zonsondergang was het nu eindelijk raak!
Afgelopen woensdagmiddag met een groep enthousiaste collega's naar het strand bij Oostkapelle en Zoutelande. Wat kan een landschap anders 'voelen' als er ander licht is! Was het afgelopen week zaterdag nog grauw en grijs met een gevoelstemperatuur die je eigenlijk niet wilt voelen.... Nu was het zonnig, helder en uiterst aangenaam! En....een zonsondergang wat toch altijd een extra toetje is!
Meestal is een ondergaande zon in een wolkeloze lucht té fel om direct in beeld te nemen en daarom in eerste instantie vooral veel foto's gemaakt net 'naast' de zon. De koude winterlucht zorgde voor een roze-achtige verkleuring die kenmerkend is voor de wintermaanden. De grootste uitdaging is dan een passende voorgrond zoeken omdat de lucht zo 'fragiel' is. Stenen of strandpalen zijn dan vaak nogal 'zwaar' en kunnen de balans verstoren. Dit stroompje werkt dan beter! De sluitertijd van 10 sec zorgt voor de zachte tinten in het water. (17 mm, F/11 en iso 100)
Uiteraard ook even het 'blauw kwartiertje' laten ervaren en ook hier is het vooral weer zoeken naar de beste voorgrond!
Maar naast al dat kleurgeweld blijft het strand voor mij een ideale plek om in zwart-wit  beelden te 'denken'. Patronen in het zand lenen zich daar uitstekend voor en het tegenlicht zorgt hier voor een prima contrastverhoging die bijna tegengesteld is aan de zachte tinten van de tweede foto. Ik had ook foto's met alleen maar lijntjes, maar dat werd toch net iets te saai.
Op het strand waren héél veel vogels te zien, zowel fouragerend langs de waterlijn als zittend op een paal. Wat een variatie op zo'n relatief klein stukje!

Bij de 2e en 3e foto heb ik gebruik gemaakt van 84.5 grijsverloopfilters. Binnenkort zal ik een wat uitgebreidere review hierover schrijven op m'n blog!
Met dank ook aan Redged voor het beschikbaar stellen van de statieven!