1 februari 2012

'Minder = meer' of ........ ?

Volgende week vrijdag en zaterdag zal in Arnhem het NVN festival plaatsvinden (er zijn nog kaarten!) en op vrijdagmiddag begint het programma met een seminar van Jasper Doest waar ik toch wel erg nieuwsgierig naar ben! Thema is 'Het is maar hoe je het bekijkt...'. Er zal o.a. worden gesproken over de wijze waarop je naar beelden kunt kijken ('met je hoofd of met je hart') en wat de kracht van een bepaald beeld kan zijn.
Wat me erg leuk lijkt is de 'discussie' over Rhein II, een foto van Andreas Gursky waarvan een afdruk in 1999 voor $ 4,3 miljoen is verkocht en daardoor ook de titel draagt: 'duurste foto ooit'! Een nogal 'leeg' beeld waar je dus met een gerust hart de tekst 'minder = meer' onder kunt plakken (al was het alleen maar vanwege de opbrengst!).
Wat is de waarde van een dergelijk beeld? Om de discussie op gang te brengen heeft Jasper een soortgelijk beeld 'ter veiling' aangeboden (Fjord I) en hij vraagt het publiek hier een mening over te geven, of liever nog... een bod te doen van € 1,5 miljoen :)! Prachtige discussie gaat dat opleveren volgens mij en ik heb er nu al zin in!
Om een beetje mee te liften in de verkoophype die daarna zou kunnen gaan ontstaan op dit soort beelden (je weet maar nooit!) hier mijn eerste winterbeeld van dit jaar (getiteld 'Oosterschelde III'). Genomen om 6 uur 's avonds op een ijskoude Oesterdam. De zon was al bijna een half uur onder maar de lucht is dan op z'n mooist. Slechts een slingerende landtong en een groepje Scholeksters rechts aan de rand. Minder = meer of.........

Canon EOS 60D + Sigma 12-24mm F4.5-5.6 ll DG HSM
Diafragma F/5.6, sluitertijd 1/8 sec, iso 500