19 februari 2012

Grijs ijs!

Afgelopen week was er onder (natuur)fotografen een ware hype gaande rondom het kruiend ijs aan de Oostranden van het IJsselmeer. Ik heb de meest fantastische foto's voorbij zien komen op facebook (o.a. van Bas Meelker) en dan gaan je handen natuurlijk wel erg jeuken. Helaas is Urk of Hindeloopen, waar dit spektakel zich afspeelt, toch wel een héél eind rijden vanuit Zuid-Nederland! En de huidige benzineprijs werkt ook niet echt motiverend om even snel dat ritje van 500 km te maken. Maandagavond was ik al bij de Oesterdam geweest (zie onderste foto) en eigenlijk was ik aan eind van de week vol goede moed om ook daar een behoorlijke berg ijsschotsen aan te treffen zoals bij het IJsselmeer, maar dat viel tegen..... alleen maar GRIJS IJS!!
Misschien is de lucht bij het IJsselmeer zuiverder of het water schoner, maar het was hier een grijs-bruine prut en af en toe wat blauw ertussen wat op ijs leek. Als ik de foto's van Bas en vele anderen zie, dan lijkt het alsof ze daar een gigantische diepvries hebben schoongemaakt of het kristalzuivere ijs van Thialf hebben gedumpt aan de rand van het IJsselmeer; zo blauw en helder!
Door wat afstand te nemen (bovenop de dijk) leken het in ieder geval nog ijsschotsen en met een lange sluitertijd van 25 sec werd het water mooi egaal. Er was geen ondergaande zon, maar toch verscheen er vrij plotseling nog wat rood in de lucht! Ach ja, beter iets dan niets en misschien een volgende keer toch maar die tank benzine leegrijden...!

Hier de Oesterdam aan het begin van de week. Door het opkomende water wordt het ijs meegenomen door de stroming en de sluitertijd van 15 sec zorgt ervoor dat die beweging terugkomt in de foto. Een fantastisch moment om te 'beleven'!