10 mei 2011

Wit-Groen

Had de vorige blog nog de titel 'Blauw-groen'; ditmaal is het 'Wit-Groen' geworden, maar het had ook net zo goed 'Groen'-Groen-Groen' kunnen heten, want wat is de natuur in een onvoorstelbaar tempo uit z'n (beetje saaie) grijze winterkleren gestapt! Een ware explosie van groen, fors gestimuleerd door de overvloedige zon in de voorbije weken die werkte als een soort doping op alles wat groeit en bloeit. Niet echt fijn eigenlijk voor een (part-time) natuurfotograaf omdat je het gevoel hebt dat je steeds dingen 'mist'.
Terug naar het wit-groen. Het wit in deze foto wordt hier 'veroorzaakt' door de daslook wat weelderig bloeide op een helling in de Belgische Ardennen. De uitdaging bij dit soort landschappen is om rust te krijgen en om dingen weg te laten die overbodig zijn of niets toevoegen aan het beeld. De foto lijkt aan de drukke kant, maar doordat er toch een soort eenheid is in de achtergrond kan het wel voor mij. Het vroege ochtendlicht zorgt voor de oranje gloed in het achterste stuk van de foto.
Om op zo'n helling macro's te maken valt niet mee! Het was zo schuin dat je amper kon blijven staan en een statief opstellen was te riskant of je stond bovenop de daslook, wat ook niet de bedoeling is natuurlijk. Daarom gekozen om vanaf het pad te werken met een lange telelens (100-400mm). Ik had het geluk dat er een soort wand was waardoor ik niet heel laag hoefde te gaan staan.
Het was steeds zoeken naar een geschikt hoofdonderwerp (in dit geval een daslookbloem die net iets hoger is), de juiste achtergrond en de juiste scherptediepte. Van alle pogingen vind ik deze wel het meest geslaagd.