22 april 2011

Blauw-Groen

Deze week had ik een vrije dag en ben ik samen met 4 andere bevriende natuurfotografen naar het Hallerbos onder Brussel gereden om de inmiddels 'beroemde' boshyacinten te gaan fotograferen. We stonden reeds om half 6 's morgens op een verlaten parkeerterrein in het Hallerbos en het enige 'bewijs' van de aanwezige boshyacinten was de direct herkenbare geur! Het was nog zo donker dat we verder niets zagen (en dus eerst maar koffie gedronken). Een half uur later was het licht genoeg om het blauw van de boshycinten en het groen van de ontluikende beuken te herkennen en werden de camera's gepakt.
Die camera's gingen pas om 9 uur 's avonds weer terug de rugzak in! Toch is zo'n lange dag fotograferen absoluut geen garantie voor een geslaagde foto. Het licht was, zeker voor landschappen, niet optimaal en daarom heb ik me vooral gericht op macrofoto's.
Dit was zeker geen probleem, want vorig jaar was het precies andersom dus de verzameling begint nu pas compleet te worden!
Zo'n dag is overigens op te delen in 3 delen. De eerste uren; hier is het licht voor landschappen het mooist. Dan krijg je van 11 uur tot een uur of 6 een periode dat je aan het 'zoeken' bent naar een geschikt onderwerp (overigens is dit ook een deel van de dag waarbij het prima vertoeven is op terrasjes op de Markt van Halle!).
Ik ga dan ook vaak een beetje lopen experimenteren en alhoewel het trucje van de bewogen lens erg vaak is toegepast vond ik de blauw-groene kleurenwaas toch weer een andere dimensie aan de foto geven. Daarnaast geven de schuine lijnen van de heuvelrand toch meer dynamiek aan de foto.
En dan aan het eind van de dag probeer je de ondergaande zon in het beeld te betrekken! Dat gaat meestal het best met macrofoto's en dan vooral door gebruik te maken van grote diafragmaopeningen (bv. F/4.0)
Een dagje Hallerbos is altijd behoorlijk vermoeiend, maar erg inspirerend! Zeker tot volgend jaar!