13 augustus 2010

Vakantiefoto's!

Eindelijk weer een berichtje na drie weken afwezigheid vanwege een heerlijke vakantie in Zuid-west Engeland. Wat is dat toch een fotogeniek land! Dat komt natuurlijk ook omdat er zoveel kustlijn is. Ik las in de 'Outdoor photography' dat er geen plaats in Engeland is, die verder dan 70 miles van de kust ligt! Het is ook niet voor niets dat er zoveel Engelse landschapsfotografen van topniveau zijn.
In de 2e uitgave van ons boek komt een portfolio landschap en daarvoor willen we o.a. foto's van Engelse kustlandschappen gebruiken.
Deze vakantie was een ideale gelegenheid om de foto's daarvoor te maken. Het is overigens echt niet zo dat ik de gehele dag aan het fotograferen ben op onze vakantie! Ik ben slechts een aantal avonden op pad geweest, maar dat was vrij eenvoudig omdat we steeds heel dicht bij de kust zaten. Overdag dus gewoon lekker vakantie vieren met het gezin en 's avonds even naar buiten kijken wat voor weer (lees zonsondergang) het zou gaan worden en dan wél of niet een uurtje of twee op pad met de cameraspullen!

Deze foto is gemaakt in Cornwall (Lizard schiereiland / Church Cove). Het licht was behoorlijk goed en het hoog water was net voorbij. Daardoor een mooi 'schoon' strand zonder voetstappen of zandkasteeltjes. De stenen zorgen voor wat diepte en de lijnen van het zwarte zand geven het geheel iets dynamisch voor mij. Helaas was ik hier m'n statief vergeten en was de maximale haalbare belichtingstijd daardoor slechts 1/30 sec. De echte beweging van het water is dus niet zo goed te zien.

Hier is de camera wél op statief gezet en heb ik gewerkt met een belichtingstijd van 15 sec! Het was nu juist opkomend water waardoor ik een plek kon kiezen met een goede compositie van de stenen op de voorgrond (mooi schuin vanuit de hoek). Verder is het een kwestie van timen en zorgen dat je statief goed stevig blijft staan (vastzetten met grote stenen). Door de lange sluitertijd ontstaat het 'spookachtige' water.  Uiteraard gewerkt met een grijsverloopfilter (om een mooi doortekende lucht te krijgen) en een grijsfilter voor de langere sluitertijden. De foto is gemaakt in Exmoor (Noord Devon).
Hierboven een heel ander soort foto. Ook gemaakt in Exmoor (Valley of Rocks / Lynton), maar nu niet aan het strand. De prachtige lucht was mijn hoofdonderwerp en het was zoeken naar een pakkende voorgrond om er een kloppend geheel van te maken. Door dit standpunt te kiezen viel de oranje / gouden vlek van de zon precies in het dal tussen de twee heuvels en het kleine boompje zorgt zelfs nog voor een punt waar je aandacht naartoe getrokken kan worden (beetje moeilijk te zien op deze kleine foto). En de meeuw zorgt natuurlijk voor wat extra aandacht in de bovenhoek. Die meeuw is geen echt toeval trouwens, want ik had de foto al gemaakt toen ik de meeuw aan zag komen. Snel de camera weer in positie en twee opnames gemaakt waarvan dit de beste is.