18 juli 2010

Registrerend of spelen met licht?

Een tijdje geleden ben ik met Gerard Leeuw en Mees de Bruijne naar het Hallerbos geweest bij Brussel en het leek ons een leuk idee om een selectie van de (vele!) foto's die we daar gemaakt hadden met elkaar eens wat beter te bekijken. We hebben dit gecombineerd met het maken van foto's in 'De Elzen'; een gebiedje aan de rand van de Dordtse Biesbosch en een gebied waar veel libelles zitten.
Het is overigens al een sport op zich om die libelles te vinden, laat staan om ze te fotograferen. Gelukkig heeft Mees daar meer ervaring mee en na een kwartiertje was er al een met dauwdruppeltjes bezaaide libelle gevonden die zich gewillig als fotomodel beschikbaar wilde stellen voor ons. Trouwens, wat moet je anders als libelle om half 6 's morgens...!
Het fotograferen van libelles is een lastige klus. Sowieso qua scherpstelling en compositie, maar het is vooral lastig om een originele foto van een libel te maken! Al heel snel ben je vooral bezig met registrerende fotografie en alhoewel daar prachtige foto's mee gemaakt kunnen worden is het regelmatig 'van hetzelfde'. Uiteraard is er met een andere kleur achtergrond of een afwijkend standpunt wel een 'andere' foto te maken, maar het is niet eenvoudig om een foto met een 'wow-gevoel' te maken.

De twee foto's in deze blog zijn daar wel een voorbeeld van. Leuke foto's maar niet helemaal wat ik in m'n hoofd had. Bij de vierkante foto vond ik het lijnenspel van de elkaar kruisende takjes wel iets toevoegen en de rode achtergrond bij de 2e foto geeft de foto wel een andere sfeer.
Toch ligt mijn hart meer bij de bovenste foto! Hier veel meer 'spelen met licht' en minder registreren! Wat kan een super-simpel slakje dan toch nog een mooi beeld oproepen; daarom vind ik fotograferen zo leuk!!

Iedereen een heel fijne zomervakantie gewenst met veel prachtige foto's!

Er is trouwens een nieuwe basisworkshop gepland op 4 september a.s. en er zijn nog enkele plaatsen vrij!
Ook de inschrijvingen voor de herfstworkshop lopen goed, maar ook hier zijn nog plaatsen beschikbaar.

Canon 40D + Canon 70-200mm (bovenste) en Sigma 150mm macro (onderste twee)