22 oktober 2012

De kleur van herfst

Dat is de titel van een artikel wat ik heb mogen schrijven voor het komende nummer van Jan Vermeers mooie nieuwe tijdschrift Natuurfotopassie! Met daarbij deze spread van een (bijna) vergeten foto van een aantal jaar geleden die door Jan vakkundig is bewerkt en geschikt gemaakt als openingsfoto van het artikel!
In het artikel / tutorial komen diverse aandachtspunten aan bod die je 'mee kunt nemen' tijdens het fotograferen in de herfst. We hebben het daarbij uiteraard ook over licht en kleur! In het voorjaar komen we soms dezelfde kleurtinten tegen als in de herfst, maar dan geven ze toch een heel andere sfeer. In de herfst zijn dezelfde kleuren enerzijds krachtig, maar aan de andere kant ogen ze juist ook weer een stuk zachter. En licht vormt natuurlijk de basis van kleur en is dus een heel belangrijke 'speler' als we op pad gaan in een herfstbos.
Wat licht kan doen zie je aan deze serie foto's van een vliegenzwam. De bovenste foto (van de spread in Natuurfotopassie) is gemaakt tijdens een bewolkte dag, waardoor het onderwerp gelijkmatig wordt belicht.
Bij de foto hierboven hebben we gebruik gemaakt van een LED filmlamp vlak boven de paddenstoel om eens uit te proberen wat het verschil zou zijn met flitslicht (als voorbereiding op een fotoworkshop komend weekend). Een verrassend effect!
En deze foto is gemaakt met natuurlijk zonlicht wat door de bovenkant van de vliegenzwam heen schijnt en waardoor er een mooie warmrode gloed ontstaat. Het springbeestje wat onder de paddenstoel zat vormt een prima eyecatcher!
Kortom; licht geeft veel mogelijkheden om iedere keer weer andere foto's te maken en is dus een bron van creativiteit! Vooral in deze periode!

Op dit moment ben ik druk bezig met de voorbereidingen van de lezing in het Milieu huis te Spijkenisse op woensdagavond 31 oktober. Kosten: € 5,- p.p. en er zijn nog plaatsen!!

Bij de volgende blogs meer nieuws over Landschap vzw en Redged die een hele serie prachtige statieven beschikbaar gaat stellen voor gebruik tijdens de workshops!!