3 juli 2012

Room with a view...!

De werkplek waar ik 3- 4 dagen per week verblijf heeft een aardig uitzicht.  En alhoewel ik absoluut niet de hele dag naar buiten zit te kijken werp ik regelmatig een blik naar de voorbijtrekkende luchten. Vaak wordt ik daar vrolijk van ... of juist niet als ik perfecte omstandigheden zie maar op dat moment niet weg kan! Maar nogmaals; er zijn absoluut slechtere werkplekken te bedenken!
Als ik opzij kijk zie ik op zo'n 250 meter afstand de TV toren van Roosendaal. Geen spectaculair gebouw, maar de laatste 3 - 4 jaar zie ik daar regelmatig slechtvalken en kijk ik altijd omhoog als ik er langs fiets. Ik zie dan vaak een vogel op een soort luchtuitlaat zitten of rondvliegen rond de toren
Dit jaar veel actiever dan andere jaren en tijdens m'n werk hoor ik met grote regelmaat de laatste anderhalve maand het hoge roepen/schreeuwen van de slechtvalken als ze rond de toren vliegen. Een leuk schouwspel om naar te kijken en enkele collega's zijn zelfs zo enthousiast geworden dat ze al een verrekijker hebben meegenomen.
Dit voorjaar viel m'n oog op een nestkast op de bovenste ring van de TV toren die ik nooit eerder had gezien. Vanaf mijn werkplek kan ik hem zo zien en wat moet dat een fantastische 'woonplek' zijn om te vertoeven! 121 meter hoog en ik heb op internet uitgezocht dat je dan ruim 45 km ver kunt kijken met helder weer! Tja, dan stelt mijn uitzicht vanaf de eerste verdieping niet zoveel voor, maar ik troost me met de gedachte dat een werkplek met op de achtergrond een roepende slechtvalk ook niet verkeerd is; 'room with a sound...'!
Ik had nog nooit m'n camera meegenomen omdat ik niet zo 'van de registrerende foto's ben', maar omdat ik toch eens wilde kijken of de vogels herkenbaar in beeld zouden zijn heb ik gisteren voor het eerst wat foto's gemaakt. Ik had geluk want ze waren net bezig met een 'lunch' (een meeuw denk ik) en het viel me niet tegen wat er zichtbaar was vanaf de grond op zo'n 60 meter hoogte met slechts een 70-200 met 1,4 x converter (de vierkante foto is flink gecropt). De kast is nauwelijks zichtbaar vanaf de grond. De komende weken wil ik eens kijken of het mogelijk is vliegbeelden te maken1

Graag wil ik een boek aanprijzen wat zeker een toegevoegde waarde is voor natuurfotografen!
Collega natuurfotograaf Edwin Giesbers heeft via National Geographic een boek uitgegeven met de titel 'Handboek Natuurfotografie Nederland & Belgi√©' en ik ben erg enthousiast over de indeling van het boek. Per maand komen de onderwerpen aan bod welke in die maand interessant zijn voor mij als natuurfotograaf en wordt duidelijk beschreven hoe je die onderwerpen het best kunt fotograferen! Erg handig en ik merk dat je daardoor het boek vaak 'terugpakt' om even in te kijken. Wat verder opvalt is de onvoorstelbare veelzijdigheid van Edwin Giesbers als natuurfotograaf. Topfoto's van zowel wildlife, vogels, planten, insecten, als landschappen sieren het boek en het enige 'nadeel' is dat je veel foto's groter zou willen zien om nog meer ervan te kunnen genieten. Aanbevolen dus!