24 juni 2012

'Fijn' die langste dagen..!


Een hele tijd geleden had ik met Danny Laps, een collega fotograaf wiens werk ik erg waardeer, een keer afgesproken om te gaan fotograferen op het Groot Schietveld te Brasschaat. Een afgesloten militair terrein wat normaal verboden is, maar waarvoor Danny speciale toestemming heeft om er te gaan fotograferen. Erg leuk natuurlijk, ware het niet dat gisteren zo'n beetje de dag was waarop de zon het vroegst opkomt van het hele jaar (5.25 uur!) en ik vrijdagavond een jubileumfeest had op m'n werk! Het 'gevolg' van e.e.a. was nog geen 3 uur slaap voordat om kwart voor 4 de wekker ging.... Fijn die lange dagen!
Om 5 uur liepen we al over de uitgestrekte heide van het Groot Schietveld op weg naar een mooie plek voor een zonsopkomst. Niet alleen om me heen werd het steeds lichter, ook m'n hoofd werd langzaam 'lichter' en wakker van deze frisse ochtendwandeling.
Helaas stond er erg veel wind en was er daardoor geen grondmist of dauw. Lastige omstandigheden dus voor de zonsopkomst die we in gedachten hadden. Snel dus 'knop om' en een andere richting uit gaan fotograferen; gebruik makend van de forse wind en een 5-stops grijsfilter zodat de beweging in het water en de bladeren versterkt werden.
Daarna nog een rondje gereden over dit bijzondere terrein, maar de weersomstandigheden waren niet geweldig (voor de zoveelste keer dit jaar). Aan de westzijde van het gebied stond erg veel Slangenkruid en juist op de overgang schaduw / zon leverde dat mooi licht op.
Een deel van het Slangenkruid stond een meter op 10 vóór een aarden wal waar de zon net overheen kwam. Precies goed om te zorgen voor een donkere achtergrond (schauw) en een 'spotlight' op de achterkant van het Slangenkruid waardoor die mooie lichtrandjes ontstaan. Een beetje onderbelichten is nodig in zo'n situatie en omdat de bloemen flink heen en weer gingen door de wind was een korte sluitertijd ook noodzakelijk.
 Het licht werd al snel hard en om 9 uur zat ik al weer in de auto op weg naar huis.
Thuis dacht ik dat een lekker kop koffie wel voldoende zou zijn om me wakker te houden bij het snel selecteren van de beelden en het maken van een blogje. Maar nadat ik 5 regels met een alleen maar letters rrrrrrrrrrr had (omdat m'n vinger in slaap was gevallen boven die toets) ben ik toch maar even een uurtje naar bed gegaan!
Danny, bedankt voor de leuke ochtend!

Deze week zijn nog foto's te zien van de fotowedstrijd Natuur Dichtbij het in het T-huis / MEC te Roosendaal (Dennescheerderdreef 11). Hier een overzicht van de genomineerde en winnende foto's met als trotse overallwinnaar Jeannette Paape!

Komende vrijdag zal de (uitgestelde) workshop avondfotografie (i.s.m. Natuurmonumenten) in de Noordpolder van Ossendrecht plaatsvinden. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar!
Op zaterdag 1 september heb ik een extra workshop macrofotografie gepland en het mooie weer van de afgelopen weken heeft me al aangezet om een eerste nieuwe workshop in 2013 te plannen; winterfotografie op 5 januari 2013. Méér info over nieuwe workshops zal binnenkort te zien zijn op de website!