27 mei 2011

Triest!!

Deze week is een heel groot gedeelte (ruim 600 hectare!) van de Kalmthoutse Heide afgebrand. Erg triest, want het is een fantastisch natuurgebied waar je prachtige wandelingen kon maken en natuurlijk heerlijk  rond kon struinen met een camera. Bovenstaande foto is geen resultaat met mijn ramptoeristische activiteiten tijdens de brand (daar heb ik gelukkig geen last van), maar een foto van 2 jaar geleden. De opkomende zon verandert de laaghangende mist die opstijgt uit één van de vele vennetjes in een prachtige 'vuurzee'; een term die nu wel een nare bijsmaak heeft gekregen.
Dit soort foto's zal de komende jaren niet gemaakt kunnen worden want hier is de brand zo'n beetje recht overheen getrokken. Niet iets om vrolijk van te worden, maar ik troost me dan maar weer met de gedachte dat de natuur in dit soort omstandigheden zijn veerkracht vaak extra duidelijk laat zien! Dat zal in eerste instantie overigens vooral visueel zijn; het 'echte' herstel van flora en fauna zal toch weer een behoorlijk aantal jaren in beslag nemen. Ben benieuwd wanneer ik  dit soort foto's weer zal kunnen gaan maken....:

18 mei 2011

'Goed' gecamoufleerd....!

Hier twee mooie voorbeelden dat sommige dieren nog wel een spoedcursus camouflagetechnieken bij onze Roosendaalse commando's mogen gaan volgen..! De foto's zijn gemaakt tijdens een fotoworkshop macrofotografie welke ik afgelopen vrijdag bij de Chaamse beek heb gegeven. Prachtige omstandigheden, een heel leuke groep en een inspirerende omgeving! Enige nadeel; de workshop begon om 5.00 uur en dat blijft gewoon erg vroeg... (daardoor wél een mooie zonsopkomst).

Dit Icarusblauwtje zat eerst op een koekoeksbloem (ook geen topcombinatie vanuit camouflageoogpunt gezien), maar vloog daarna naar een rietkraag aan de rand van het weilandje. Tussen al dat bruin was het een echte eye-catcher en dus een mooi foto onderwerp voor alle workshopdeelnemers. Het blauwtje bleef op z'n gemak zitten en leek wel te genieten van alle aandacht van die celibrety fotografen..!
Bij deze koe was het precies andersom. Blijkbaar heeft ze minder goede ervaringen met de roddelbladen en ‘verstopte’ zich daarom achter deze boom. Niet helemaal succesvol zoals te zien op de foto, maar daardoor wel een leuk plaatje.

Nog een tip voor een leuke fotowedstrijd die wordt georganiseerd door het natuureducatiecentrum De Vroente in Kalmthout (bij de Kalmthoutse Heide). Hier is alle info te vinden! Deelname is vrij en nog open tot 30 september.

Bovenste foto; Canon 1DmIII met Sigma 150mm, F/4.0, 1/1250 en iso 320
Alles uit de hand omdat het snel moest en door de korte sluitertijd de bewegingen door de wind redelijk goed kunnen opvangen.
Onderste foto; Canon 1DmIII met Sigma 150mm, F/4.5, 1/320 sec en iso 500

10 mei 2011

Wit-Groen

Had de vorige blog nog de titel 'Blauw-groen'; ditmaal is het 'Wit-Groen' geworden, maar het had ook net zo goed 'Groen'-Groen-Groen' kunnen heten, want wat is de natuur in een onvoorstelbaar tempo uit z'n (beetje saaie) grijze winterkleren gestapt! Een ware explosie van groen, fors gestimuleerd door de overvloedige zon in de voorbije weken die werkte als een soort doping op alles wat groeit en bloeit. Niet echt fijn eigenlijk voor een (part-time) natuurfotograaf omdat je het gevoel hebt dat je steeds dingen 'mist'.
Terug naar het wit-groen. Het wit in deze foto wordt hier 'veroorzaakt' door de daslook wat weelderig bloeide op een helling in de Belgische Ardennen. De uitdaging bij dit soort landschappen is om rust te krijgen en om dingen weg te laten die overbodig zijn of niets toevoegen aan het beeld. De foto lijkt aan de drukke kant, maar doordat er toch een soort eenheid is in de achtergrond kan het wel voor mij. Het vroege ochtendlicht zorgt voor de oranje gloed in het achterste stuk van de foto.
Om op zo'n helling macro's te maken valt niet mee! Het was zo schuin dat je amper kon blijven staan en een statief opstellen was te riskant of je stond bovenop de daslook, wat ook niet de bedoeling is natuurlijk. Daarom gekozen om vanaf het pad te werken met een lange telelens (100-400mm). Ik had het geluk dat er een soort wand was waardoor ik niet heel laag hoefde te gaan staan.
Het was steeds zoeken naar een geschikt hoofdonderwerp (in dit geval een daslookbloem die net iets hoger is), de juiste achtergrond en de juiste scherptediepte. Van alle pogingen vind ik deze wel het meest geslaagd.