22 augustus 2011

Ze zijn er weer...!

Het kenmerkende van natuurfotografie is dat je activiteiten voor een deel zijn afgestemd op de bloeiperiode van bepaalde planten! In het voorjaar begint het zo'n beetje met de bosanemomen waarna o.a de boshyacinten en de pinksterbloemen de biologische klok van een natuurfotograaf driftig laten tikken. In deze periode is de bloei van de heide ook zo'n 'ankerpunt'! Voor mij is echter de bloei van de klokjesgentiaan een moment waar ik jaarlijks naar uitkijk. Dat komt waarschijnlijk ook omdat ik goede herinneringen bewaar aan dit prachtig blauwe plantje! (NVN fotowedstrijd 2009). Het zal vooral met de kleur te maken hebben natuurlijk. Zo klein, maar o zo 'krachtig'!
Ik was nogal laat 'in het veld' maar wist dat het niet zoveel zin had om daar heel vroeg te zijn; de gentiaan staat dan nog in de knop. Hij gaat pas open als de zon erop begint te schijnen en dan is het zaak om te spelen met het licht. Bij deze foto heb ik de 'voeten' van de gentiaan in de zon laten staan, maar heb d.m.v. een schermpje de bovenrand in de schaduw gezet waardoor de donkerblauwe kleur ontstaat.
En als je dan met je macrolens 'in de kelk duikt' heb je soms geluk en kun je wat heel kleine insecten ontdekken! Door nog wat zon op de het onderste deel van de kelk te laten schijnen ontstaat de mooie groene gloed!
In de heide hangen ook van die kleine horizontale spinnenwebjes en ik had geluk dat daar net een gentiaan onder stond. Scherpstellen was echter een ramp omdat het web steeds heel licht op en neer bewoog.
Alle foto's zijn gemaakt met een Canon EOS 60D en de nieuwe Sigma 150mm OS (Optical Stabilizer) lens welke ik enkele weken kon uitproberen. Een prachtlens en de beeldstabilisatie geeft toch weer extra mogelijkheden om uit de hand te fotograferen onder moeilijke omstandigheden wanneer bijvoorbeeld een statief niet / niet goed bruikbaar is.

Graag wil ik vanaf deze plek nog een boekentip geven. Dit weekend heb ik het nieuwe boek van Misja Smits gelezen; 'Small Suprising'. Een boek met werkelijk prachtige macrofoto's van een zeer talentvolle natuurfotografe. Echt een boek om inspiratie op te doen! Te bekijken en rechtstreeks bij haar te bestellen via bovenstaand linkje!