31 augustus 2011

Nog eentje dan....!

Ondanks dat de vorige blog al redelijk vol stond met foto's van de klokjesgentiaan, wil ik graag nog één foto laten zien. De foto is toch weer behoorlijk anders dan de vorige foto's en dat komt natuurlijk door de achtergrond. Bij m'n eerste bezoekjes was de heide behoorlijk droog, maar nu stonden er links en rechts plasjes water en dat zorgt hier voor die mooie diafragmaringen! Door een laag standpunt te kiezen kon de reflectie van de zon in het water 'gevangen' worden en dan is het vooral belangrijk het juiste diafragma te kiezen (i.v.m. grootte cirkels) en het juiste standpunt, zodat alles precies op z'n plek staat. Met dank overigens aan Frans Tijink die dat plasje met deze gentiaan had ontdekt en daar ook mooie foto's van had gemaakt! De foto is afgelopen zaterdag gemaakt tijdens de workshop macrofotografie die ik voor Natuurmonumenten heb gegeven.
Ik ben trouwens druk bezig met het workshopprogramma voor 2012. Binnenkort komt alles op de site, maar wil je al wat eerder het conceptprogramma ontvangen dan kun je me een mail sturen (info@johanvandewatering.nl).

Met bovenstaande foto heb ik bij de jaarlijkse Grasduinen natuurfotowedstrijd voor de zesde keer een plaatsje gewonnen in de agenda (De naam Grasduinen is overigens vervangen door ROOTS). Helaas zat ik niet bij de uiteindelijke prijswinnaars (1e, 2e of 3e plaats), maar je kunt niet alles hebben! De foto is gemaakt in Zingst tijdens de jaarlijkse kraanvogeltrek (eind oktober).

De foto van de gentiaan is gemaakt met Canon EOS 60D en Sigma 150 mm OS; F/ 3.5, 1/3200 sec en iso 400.
Foto kraanvogels: Canon 1DmIII en Canon 100-400 mm; F/7.0 , 1/2500 sec, iso 400