4 augustus 2011

Fotopauze

In de afgelopen periode hebben we Ameland bezocht en alhoewel het geen superweer was hebben we een prima vakantie gehad; het blijft gewoon een heerlijk eiland!
Ik had behoorlijk wat fotoplannen, maar eerlijk gezegd is daar weinig van terecht gekomen. Op de een of andere manier was ik behoorlijk 'foto-moe' en bovendien was het licht (vooral 's avonds) niet heel bijzonder dit jaar. Eigenlijk was er maar één avond mooi avondlicht en op de westpunt van Ameland levert dat fraaie momenten op met het opkomende water en de ondergaande zon.
Opkomend water heeft als voordeel dat je je statief nog een beetje op 'stevig zand' kunt wegzetten. Het zand is daar nog droog en daardoor beweegt je statief minder als het water eromheen gaat. Door gebruik te maken van een grijsfilter krijg je langere sluitertijden (0,6 sec) en daardoor lukt het om de beweging van het water in beeld te brengen. Het is daarbij zoeken naar de juiste sluitertijd; te lang geeft alleen maar wit, 'melkachtig' water en dat geeft een heel ander effect. Dat zie je een beetje bij onderstaande foto waarbij de belichtingstijd 10 sec was! Bij beide foto's is gebruik gemaakt van een grijsverloopfilter.
Wind was er ook meer dan genoeg en in combinatie met het zand leverde dat wel een aantal aardige foto's op. Je werd zowat gezandstraald rondom je enkels, maar het voordeel was dan weer wel dat er erg weinig mensen op het strand liepen en je dus met een beetje geluk een leeg strand als achtergrond kon 'pakken'.