16 juni 2010

Oosterheide

Afgelopen weekend organiseerde ik in samenwerking met Natuurmonumenten een workshop macrofotografie in natuurgebied Oosterheide bij Oosterhout. Boswachter John Sips vergezelde ons tijdens deze workshop.
Een erg afwisselend gebied met een aantal prachtige bijna 'Toscaanse' klaprozenvelden!
Het is overigens een flinke klus om een pakkende foto te maken van zo'n veld vol met klaprozen! Het is zo overweldigend en dus lastig een eye-catcher eruit te halen of om lijnen in het landschap te krijgen. Een close-up van een klaproos is ook niet eenvoudig, omdat het een erg dominante bloem is die alle aandacht naar zich toe trekt. Daarnaast speelt lichtinval en schaduw/zon een belangrijke rol. Een pittige uitdaging dus voor de deelnemers aan deze workshop, maar zeker niet onmogelijk gezien de prima resultaten die ik achteraf heb gezien! Op zo'n dag heb ik zelf weinig tijd om te fotograferen, maar toen we terug naar de auto's liepen 'zag' ik onderstaande foto. Een klaproos die aandacht trekt, maar niet té opvallend is en een onscherp achtergrond met een enorme hoeveelheid klaprozen. Beiden redelijk goed met elkaar in evenwicht en voor mij wel een aansprekende foto.

In dit gebied liggen ook een paar prachtige poeltjes waar erg veel kikkers zitten met veel macho-mannetjes die steeds maar weer proberen om kortstondige relaties aan te knopen met knappe dames die daar rond zwemmen. Erg fascinerend om te zien! En veel leuke momenten om  foto's te maken. Hieronder geen 'actie-foto' maar een mooi sfeerplaatje van twee kikkers achter elkaar. Weinig scherptediepte zodat er wat spanning ontstaat (wanneer komt ie!) en wat overbelicht om de kikkers meer kleur te geven.Beide foto's: Eos 40D + Canon 70-200mm