9 februari 2010

Chaamse Beek

Afgelopen zondag was het flink mistig en voor mij was dat een mooie reden om een verkenningsrondje te plannen naar de Chaamse Beek (tussen Breda en Chaam). Ik geef daar op 24 april a.s. een natuurfotoworkshop voor Natuurmonumenten en ken het gebied nog niet voldoende om alle fotogenieke plekken te weten. Ik was thuis vertrokken met het beeld in m'n hoofd van een meanderende beek door een loofbos en ter plekke bleek dat aardig te kloppen (goed kaart verkennen thuis!).
Door de wat mistroostige omstandigheden kreeg het geheel een mystieke sfeer; heerlijk om te fotograferen! De camera op statief en een compositie gezocht met een knalgroene worteltak op de voorgrond en de beek op de achtergrond. Het zoeken naar een juiste compositie was nog niet zo eenvoudig en het statief is dan ook diverse malen verplaatst en lager / hoger gezet.

Om de beweging in de Chaamse Beek goed tot zijn recht te laten komen een 3-stops grijsfilter voor de lens gezet, waardoor de belichtingstijd op kon lopen tot 30 sec! Dit alles met een kleine diafragmaopening voor een grote scherptediepte. Toch vielen de eerste foto's wat tegen; het is hier natuurlijk geen wildstromende bergbeek!! Daarom het 'bewegings-effect' wat geholpen door een paar flinke takken in het water te gooien tijdens de belichting. De passerende mountainbikers keken me vreemd aan en waren duidelijk op zoek naar een hond die de takken terug moest brengen!
De foto's waren nu duidelijk beter geslaagd met een mooie grijze waas op het wateroppervlak!
Oh ja; de workshops bij natuurmonumenten zijn vanaf vorige week weer te boeken via bovenstaande link. Zeker een aanrader!

Canon Eos 5D MII + 17-40mm
Diafragma F/22, sluitertijd 30 sec en alles vanaf Feisol statief met 3-stops LEE grijsfilter