20 december 2009

Pech....of toch geluk!Nadat er al een aantal dagen geleden sneeuw was gevallen en ik me flink had zitten te verbijten achter het raam vanaf m'n werkplek, kon ik dan gisterochtend eindelijk 'op pad' om te gaan fotograferen! Vroeg uit bed om de opkomende zon te gaan fotograferen. Tenminste dat was de bedoeling.... De accu uit onze auto dacht daar nl anders over en had blijkbaar geen zin in een leuk tochtje naar de Kalmthoutse Heide met -10 en weigerde dus dienst! Gelukkig bestaat er dan de ANWB en (na een uurtje wachten) terwijl de vriendelijke monteur de accu stond door te meten, zag ik boven me een mooie oranje lucht verschijnen en ....... weer wegtrekken. Ach ja, wat maakt het uit; binnen no-time was er een nieuwe accu ingezet en dat gaf ook weer ene goed gevoel. Al bij al toch een kleine 2 uur vertraging en daarom eerst maar koffie gedronken en op weg naar Kalmthout. Bij de Belgische grens werd mijn vertraging 'beloond' want links van me zag ik een prachtig landschap met bomen die met hun 'voetjes' in de mist stonden en de zon die daar weer doorheen scheen; echt héél mooi! Bij de eerstvolgende kruising omgedraaid en weer terug; zijweggetje in, auto aan de kant en fotograferen maar. Het duurde nog zo'n kwartier en daarna was de mist weg. Daarna door naar de Kalmthoutse Heide en in een sprookjesachtig landschap nog een flinke toch gelopen; wat een heerlijke ochtend!
Canon 40D + 70-200mm (bovenste 2) en 10-22mm

13 december 2009

Winterluchten

Zoals ik in m'n vorige log al had geschreven komen de winterluchten eraan! Deze week heb ik al een paar keer een prachtig mooie ochtend-/avondlucht kunnen bewonderen; helaas steeds op een moment dat ik geen camera bij me had! Vanmiddag op pad met een Canon 7D die ik de komende weken kan uitproberen.

De zon zat de gehele tijd achter een laaghangende wolkenlaag en daaronder was het mooi oranje. Die wolkenlaag zakte echter ook steeds verder en waar ik had gehoopt dat de zon nog een half uurtje onder die wolken vandaan zou komen, bleef dat beperkt tot slechts enkele minuten! Op dat moment moet je snel handelen! De compositie die ik in eerste instantie in m'n hoofd had (met het kerkje van Nispen en wat koeien naast de ondergaande zon) bleek helemaal niks te zijn. Ik was op de fiets en had geen grijsverloopfilters bij me en dan werken dit soort foto's dus niet! Wat nu, want de zon was al snel aan het zakken. Voor me was een hele diep (droge) sloot en ik besloot er snel in te springen. Ik kon precies over de rand heen kijken en de zon was nu voor mij op ooghoogte. Als voorgrond koos ik een heel subtiel grassprietje met een beperkte scherptediepte, waardoor het haast lijkt alsof het een dubbele opname is. Tevens wordt de zon dan een mooie grote rode bol. Slechts een stuk of 4-5 foto's kunnen maken en toen was de zon weer weg.

Toen ik wat onhandig met de camera in m'n hand uit de sloot klom keek een automobilist met een bezorgde blik of ik niet van m'n fiets was gevlogen en in de sloot terecht was gekomen. Maar nee hoor, alles was in orde. Rare jongens die fotografen......

Canon 7D + 70-200mm F/4 IS
Diafragma F/6.3, iso 500 en sluitertijd 1/500sec

6 december 2009

Ondergaande zon


Na een 'intensieve' sinterklaasperiode was er vandaag een heerlijke relax dag. Het weer was ernaar om lekker binnen te zitten, maar aan het eind van de middag wilde ik er toch even uit voor wat frisse lucht. Het was inmiddels droog en toen ik buiten kwam zag ik dat de lucht zelfs aan het opentrekken was! Snel terug naar binnen en toch maar de camera meegenomen. Op de fiets werd de lucht ineens flink oranje en daardoor mijn fietstempo veel hoger, want ik wilde persé nog op tijd zijn bij de watermolenbeek waar ik op een mooie weerspiegeling hoopte. De tegenwind zorgde voor een nog hogere hartslag, maar mooi op tijd kwam ik langs de stromende beek, waar precies de mooie reflecties te zien waren die ik had verwacht. De natuur een klein handje geholpen door een blaadje in het water te gooien (wat trouwens nog erg lastig is met tegenwind!) en vooral gewerkt aan een goede compositie. Ik vond vooral het blauwe randje rondom het blaadje bijzonder.
Ook de rietkragen zorgden voor een mooie reflectie met de blauw, oranje, paarse lucht.
Daarna via een omweg teruggefietst en heerlijk kunnen genieten van een prachtige avondlucht. Helaas geen goede voorgrond kunnen vinden om dat een beetje spannend te fotograferen. Maar ik weet nu dat ik er 's avonds weer eens wat vaker op uit moet trekken, want de winterluchten komen eraan!

Canon EOS 40D + 70-200mm IS
Alles uit de hand met iso 400