13 december 2009

Winterluchten

Zoals ik in m'n vorige log al had geschreven komen de winterluchten eraan! Deze week heb ik al een paar keer een prachtig mooie ochtend-/avondlucht kunnen bewonderen; helaas steeds op een moment dat ik geen camera bij me had! Vanmiddag op pad met een Canon 7D die ik de komende weken kan uitproberen.

De zon zat de gehele tijd achter een laaghangende wolkenlaag en daaronder was het mooi oranje. Die wolkenlaag zakte echter ook steeds verder en waar ik had gehoopt dat de zon nog een half uurtje onder die wolken vandaan zou komen, bleef dat beperkt tot slechts enkele minuten! Op dat moment moet je snel handelen! De compositie die ik in eerste instantie in m'n hoofd had (met het kerkje van Nispen en wat koeien naast de ondergaande zon) bleek helemaal niks te zijn. Ik was op de fiets en had geen grijsverloopfilters bij me en dan werken dit soort foto's dus niet! Wat nu, want de zon was al snel aan het zakken. Voor me was een hele diep (droge) sloot en ik besloot er snel in te springen. Ik kon precies over de rand heen kijken en de zon was nu voor mij op ooghoogte. Als voorgrond koos ik een heel subtiel grassprietje met een beperkte scherptediepte, waardoor het haast lijkt alsof het een dubbele opname is. Tevens wordt de zon dan een mooie grote rode bol. Slechts een stuk of 4-5 foto's kunnen maken en toen was de zon weer weg.

Toen ik wat onhandig met de camera in m'n hand uit de sloot klom keek een automobilist met een bezorgde blik of ik niet van m'n fiets was gevlogen en in de sloot terecht was gekomen. Maar nee hoor, alles was in orde. Rare jongens die fotografen......

Canon 7D + 70-200mm F/4 IS
Diafragma F/6.3, iso 500 en sluitertijd 1/500sec