12 mei 2014

Wel tijd, maar géén goed weer...

Eind vorige week had ik juist een aantal dagen tijd om lekker te gaan fotograferen, maar op dat moment besloten de weergoden om het mogelijke regenwatertekort eens even te gaan compenseren! Wat een buien en vooral...wat een wind! En vooral dat laatste is erg onhandig voor bloemen-/macrofotografie.
Zaterdagavond was het gelukkig ná 7 uur droog en dus toen even m'n 'kansen' gepakt. Een locatie bezocht als voorbereiding voor de workshop van zaterdag a.s. (er is trouwens nog één plek vrij vanwege een annulering!) en wat plekken opgezocht achter een houtwal waar niet zoveel wind stond.
Aan de slag met Moeraskartelblad, wat een goede 'windplant' is omdat die behoorlijk stevig op zijn dikke stengel staat en hij dus niet heen en weer zwiept door de wind.
De laagstaande zon scheen af en toe door de takken van de houtwal erachter en door het lage standpunt kun je dat in één beeld pakken. Omdat deze plant niet voor niets Moeraskartelblad heet staat hij dus op nat, moerasachtig terrein en ná één keer op je knieën gezeten te hebben is je broek dus gewoon kletsnat....

Het tegenlicht door de bomen / struiken op de achtergrond inspireerde me ook om een soort silhouet te maken van deze plant en juist toen ik de juist lichtvlek op de achtergrond had gevonden kwam er een hommel in beeld. Een echt silhouet is het niet geworden trouwens. De omgeving wordt dan net te donker waardoor de plant wegvalt tegen de achtergrond.

In het gebied staat ook veel waterviolier en dat is een mooi, maar wel lastig plantje om te fotograferen. Het staat midden in het water en daarnaast is het moeilijk te isoleren uit zijn (drukke) omgeving. Ik wil dit plantje het liefst vanaf waterhoogte fotograferen met een ondergaande zon als tegenlicht en zal dus daar nog een keer met een waadpak daar naartoe 'moeten'. Door half hangend / zittend op de rand van de sloot en met m'n laarzen zover mogelijk in het water voorover te buigen kon ik toch nog ongeveer tot 'waterhoogte' komen. Het is daarbij overigens niet handig om weg te schieten met je laarzen..Dit is zeker nog een plantje om voor terug te komen!
Verder heel veel mogelijkheden gezien voor de workshop van zaterdag. dat gaat dus helemaal goed komen!
Er stond zelfs een heel klein, zeldzaam paddenstoeltje (waar ik op geattendeerd werd door een echtpaar wat echt gespecialiseerd was in paddenstoelen, waarvoor dank). De bovenzijde was nog geen centimeter groot en het stond laag in het gras mos. Een grote diafragma-opening was de enige mogelijkheden om de vele storende takken/sprieten in de achtergrond er enigszins eruit te krijgen. Maar de scherptediepte wordt dan wel heel erg beperkt..
Alle foto's met Canon 6D en Sigma 150mm macro. Bijna alles met ISO 2000 vanwege de wind