28 mei 2014

Lastig bloempje....!

Vorige week stond de fotoworkshop in Zuid-Limburg op het programma. Het middaggedeelte stond in het teken van het fotograferen van orchideeën en dit is een lastig bloempje! Het is een 'dominant' en opvallend plantje, dat heel erg afsteekt tegen zijn omgeving. Zowel qua vorm als qua kleur. Daardoor overheerst het soms en is de balans in de foto niet optimaal.
Je kunt ze eigenlijk (grofweg) op 3 'manieren' fotograferen; gewoon alle focus op de bloem en dus volledig in beeld met een wazige achtergrond, slechts een deel van de bloem in beeld (echt een close-up dus) en als bloem in het landschap.
Tijdens de workshop is iedereen met deze varianten aan de slag gegaan, maar in deze blog wil ik vooral de foto's laten zien die vallen onder het thema 'bloem in landschap'.


De techniek die daar het best bij past is een laag standpunt, grote diafragma-opening (weinig scherptediepte) en werken met een wat langere brandpuntsafstand (bijvoorbeeld met een 70-200/300mm). De omgeving blijft dan wel als sfeervolle achter- of voorgrond zichtbaar maar trekt niet alle aandacht weg bij de bloem.Vooral het gebruik van een voorgrond is mooi, zeker als het boterbloemen zijn. Je krijgt dan echt zo'n mooie gele waas rondom de orchidee. Uiteraard is het ook een kwestie van smaak en kan het iets té soft worden!
Hieronder wat voorbeelden met verschillende standpunten, kadering en belichting (bij de onderste staat de bloem in de schaduw).


Volgend jaar zeker weer een workshop daar! Het blijft een prachtig gebied! En dan weer wat verder experimenteren met andere standpunten. De ideeën zijn er al; nu nog de juiste uitvoering...Foto's met Canon 6D en Sigma 150mm of Canon 70-200mm + 1.4 x converter