26 december 2013

Storm!

De nacht vóór kerstavond was het flink aan het stormen en was ik door die wind (ondanks dat het m'n eerste vakantiedag was) al redelijk vroeg wakker. Het was net licht aan het worden en toen ik buiten keek werd ik eigenlijk gelijk enthousiast van de snelheid waarmee de wolken van links naar rechts door de lucht trokken! Normaal ga ik niet zo snel ongepland fotograferen, maar ik kreeg nu ineens een hoop inspiratie om toch op pad te gaan. Spullen gepakt en op de topokaart gekeken waar ik een goede open plek had waarbij de wolken vanuit het zuiden goed zichtbaar zouden zijn!
Ik was eigenlijk iets te laat want toen ik uit de auto stapte was het het al een stuk lichter en was het contrast tussen de wolken wat minder, maar de beweging zat er 'nog goed in'!
Bij de eerste plek was de beweging van de wolken zijwaarts. Even zoeken wat de juiste sluitertijd moest zijn; te lang is niet mooi en bij te korte sluitertijd zie je geen beweging. Ik kwam uit op tijden tussen 1,5 en 4 sec. De dikke boom in het midden zorgt hier voor wat 'houvast' in de foto waardoor je juist meer gevoel van beweging krijgt.
Ik heb alle foto's omgezet naar zwart-wit, omdat er nauwelijks kleur in het landschap zit op dit moment en dan kun je er maar beter alles uithalen. Bovendien kun je met Silver Efex de lucht beter krijgen.
Uiteraard werk ik in het veld al met grijsverloop- en polarisatiefilter.
Daarna de heide opgezocht en naar de plek die ik thuis op de kaart had uitgekozen om de lucht 'van achteren' te kunnen krijgen. En dat klopte perfect!
Ook hier wat geëxperimenteerd met sluitertijden omdat de bewegende bomen hier een extra factor waren om rekening mee te houden. Bij de foto hierboven bewegen de bomen iets minder dan bij foto 2.
Toch wel erg leuk om met dit soort omstandigheden te fotograferen! Zoeken naar beweging in de lucht en de bomen, maar zelfs in de heide en het gras zoals hieronder!
De grootste klus was nog om de camera stil te houden, want zeker de (LEE) grijsverloopfilters (0.9 + 0.6 over elkaar) zijn behoorlijke 'windvangers' ....


Alle foto's met Canon 6D en Canon 17-40 mm of Sigma 12-24 mm en met grijsverloop, grijs- en/of polarisatiefilter en uiteraard vanaf (Redged) statief.