29 mei 2013

'Werk' shops

In de Nederlandse 'vertaling' komt de essentie van het woord workshop eigenlijk wat sterker over vind ik, want in de afgelopen week was het hard werken voor de deelnemers aan mijn workshops natuurfotografie. Het is inmiddels wel bekend dat de natuur een eigenzinnig traject volgt dit voorjaar en dan is het echt zoeken naar de voorwerpen die toch waren 'toegezegd' bij de aankondiging van de workshops ruim een half jaar geleden...
Het was dus echt speuren en vooral de libellen hadden zich erg goed verstopt tijdens de workshops dit weekend in Ossendrecht. Enige voordeel was dat ze wel bleven zitten omdat het zo koud was!
Grootste valkuil is dan om direct een libel te gaan fotograferen zoals je hem 'ziet' en dat is toch vaak net wat minder spannend. Een laag standpunt met de lucht op de achtergrond geeft een heel andere beeld dan bovenstaande foto tegen het riet. Heerlijk om hiermee te spelen en iedereen mag zelf bepalen welke foto hem/haar aanspreekt!
De uitdaging  bij dit soort foto's is 'minder = meer, maar niet saai....'!
Dat was ook het geval bij de orchideeën workshop in Zuid-Limburg. Eerlijk gezegd is het erg lastig om deze bloem 'spannend' in beeld te krijgen, omdat hij vaak 'los' staat en erg dominant is (qua kleur en vorm) t.o.v. zijn omgeving/achtergrond. Weer hard werken dus voor iedereen om hiermee aan de slag te gaan!
En soms is 'minder' niet genoeg en is 'veel' weer nodig om de sfeer van zo'n voorjaarsweide te laten 'proeven'. Prachtig toch dat je dat allemaal kunt laten zien met een foto!
Met dank ook aan Jeroen Gense voor zijn zeer deskundige assistentie tijdens deze workshop!!


Komende week weer klaprozen fotograferen! De titel van de volgende blog zal dus wel iets worden met 'waar is het rood.....?' :(     (ook de klaprozen hebben namelijk nog geen zin dit jaar!)