10 mei 2013

Vlaamse Serengeti..!

Binnenkort (25 mei) is het precies twee jaar geleden dat een groot deel van de Kalmthoutse Heide is getroffen door een allesverwoestende brand. Nog steeds herinneren zwartgeblakerde bomen en kale vlaktes aan deze toch wel heftige natuurramp. Ik heb te weinig specifieke kennis om te kunnen oordelen hoe de flora en de fauna zich herstelt in dit grote heidegebied. Wat ik wel zie als ik daar doorheen loop is de onherbergzame sfeer die het gebied op sommige plaatsen oproept. Gras (nu nog dor en geel) heeft massaal de plaats ingenomen van de heide en de overgebleven bomen geven je het gevoel alsof er net een droogteperiode van enkele jaren is geweest. Voor mij dezelfde sfeer als op een Afrikaanse vlakte, maar dan zonder 'big five'...
Natuurliefhebbers zullen er waarschijnlijk een ander gevoel bij krijgen, maar erg mooi om te fotograferen! En dan vooral in zwart-wit en met polarisatiefilter om de wolkenlucht te accentueren! Omdat de lucht zo krachtig is hoef je maar weinig ondergrond in beeld te nemen. Maar dat is direct een soort 'valkuil' want dan is het vaak lastiger om diepte te creĆ«ren in een foto. Subtiele 'inkomende lijntjes' of lagen met verschillend gekleurd gras (schaduw-zon) geven net dat beetje dieptewerking wat nodig is zoals hieronder.
Ook de lijnen van de wolken zijn bruikbaar om bijvoorbeeld een hoofdonderwerp te accentueren. Bij onderstaande foto vormen de wolken voor mij een soort 'krans' rond de bomen eronder en daardoor krijgen ze meer kracht!
Veel lucht is niet altijd een 'must'. Door gebruik te maken van de schaduw van een kale, dode boom krijgt deze foto ook een dreigende sfeer voor mij en de  lijnen geven direct een mooie dieptewerking. Heerlijk om daarmee te spelen!
En als laatste een panorama die wat duidelijker laat zien wat de 'gevolgen' zijn geweest voor de bomen daar en hoe het gras de plaats van de heide voorlopig heeft overgenomen als bodembedekker. Er is afgelopen winter best veel geplagd en grazers zullen de komende jaren weer meehelpen het evenwicht hier te herstellen. Een mooie fotografische speeltuin dus om dit proces te volgen!
Alle foto's met Canon 6D + Canon 17-40mm, iso 200 en diafragma F/9