24 maart 2009

Lente!!

Afgelopen weekend (21 maart) is de lente weer aangebroken en daar waar bij vogels dan ineens allerlei hormonen gaan werken, gebeuren er bij natuurfotografen ook allerlei 'rare' dingen. Je wilt persé aanwezig zijn bij het krieken van de dag (als je foto's zo'n mooie blauwe waas krijgen), je hoopt op een mooie zonsopkomst met mist waardoor de heide in brand lijkt te staan. Je luistert naar vogels en hoopt dat ze wat minder schuw gaan worden en je ze eens dichtbij de camera kunt fotograferen. Kortom, ook bij mij gaat het natuurfoto-hart sneller kloppen. Daarom zaterdag erg vroeg op pad en dat werd beloond met heel veel mooie momenten en ook met deze mooie plaat. Er hing een mooie mist over dit ven op de Kalmthoutse Heide en de ganzen leken me te begrijpen en bewogen zo langzaam dat ze geen rimpeltje op het water veroorzaakten; bij deze nog bedankt daarvoor! Vaak doe je je best voor een mooie compositie, maar sfeer heb je niet altijd in de hand. Maar in deze foto is de sfeer duidelijk aanwezig en dat geeft mij een goed gevoel bij deze plaat. Ik hoop dat iedereen met dit soort dagen de wekker eens wat vroeger zet en met een camera op pad gaat. Je zult er geen spijt van krijgen!!

EOS 40D, EF 70-200mm F4 IS
Diafragma F/10, sluitertijd 1/8 sec en iso 100; uiteraard vanaf statief!

19 maart 2009

STER-allures!

Afgelopen weekend ben ik met een groep enthousiaste landschapsfotografen op pad geweest in Zeeland om het Zeeuwse licht en de Zeeuwse landschappen te fotograferen. Dit alles onder de inspirerende leiding van Bas Meelker. Op zondagmiddag gingen we aan de slag op het strand van Westerschouwen. Ik was samen met iemand anders wat achtergebleven om nog wat 'golfjes' op het strand te fotograferen, tot mijn oog viel op iets wat in de vloedlijn lag. Ik dacht eerst aan een blikje, maar twijfelde en toen ik er naartoe liep zag ik dat het een prachtige zeester was! Zo mooi had ik hem nog nooit gezien en zeker in combinatie met de blauwe (Zeeuwse!) lucht leverde het heel wat fraaie fotomomenten op. Kortom een echte 'film-ster' dus! Uiteraard heb ik er erg veel foto's van gemaakt en ook vanuit alle hoeken die maar enigszins mogelijk waren; laag standpunt, hoger standpunt, licht mee, licht tegen, dichtbij, verder weg, telelens, groothoek, etc). Een van de foto's heb ik hier bijgevoegd en deze is gemaakt met een fisheye lens die ik (samen met de camera) heb mogen lenen van Pieter Dhaeze (waarvoor dank!). Met deze lens kun je héél dicht op je onderwerp, maar mét behoud van wat er in de omgeving te zien is. Belangrijkste kenmerk voor de fisheye lens is vaak de gebogen horizon. Een lens die je misschien niet heel vaak gebruikt, maar wél met een grappig effect als je een goed 'voorgrond-onderwerp' hebt en een achtergrond die daarmee een mooie combinatie vormt.

Canon EOS 5D MarkII, Canon EF 15mm f/2.8 Fisheye
Diafragma F/8.0, Sluitertijd 1/400 sec en Iso 100

12 maart 2009

Glanzlichter!

Vandaag dan de definitieve bevestiging gehad. Met bovenstaande foto heb ik een prijs gewonnen in de internationale Glanzlichter 2009 fotowedstrijd! Méér dan 1000 fotografen uit 36 landen hadden gezorgd voor bijna 15.000 (!) ingezonden foto's en met één van mijn foto's heb ik een 'highlight' prijs gewonnen in de categorie 'Beauty of Plants'. Uiteraard ben ik daar erg trots op. Vooral ook omdat de foto vlakbij ons huis is gemaakt en dat maakt het toch ook wel een beetje bijzonder. Eens te meer een 'bewijs' dat mooie natuur soms erg dichtbij aanwezig is! En een extra aanmoediging voor iedereen om eens vaker door de tuin te lopen en goed om je heen te kijken. De foto is een jong twijgje van een klimplant, wat op zoek is naar een ander takje om zich omheen te krullen. Het deed mij erg denken aan een ijzerdraadje waar je wel eens mee zit te spelen en wat je dan om een potlood heen draaide. Dan kreeg je dezelfde vorm, maar de natuur maakt dat zelf zie je wel (en nog mooier met die kleuren!). Het was niet zo eenvoudig om deze foto te maken. Ik had al diverse keren de hele muur afgezocht naar het juiste takje en vooral ook naar de juiste achtergrond. Het blad van de plant zelf was (te) donker, maar gelukkig was er nog een andere plant tussendoor aan het groeien die zorgde voor de mooie zachtgroene achtergrond.

Hier kun je andere winnende foto's van de categorie 'Beauty of Plants' zien. Via het menu links kom je bij de andere categorieën. Het is zeker de moeite om ze eens op je gemak te bekijken, want er zitten echt fantastische foto's bij!

De prijsuitreiking is trouwens vlakbij München! Daar moet ik toch nog maar eens over nadenken!