6 november 2013

Héél veel water...

Dit weekend zijn 10 fanatieke natuurfotografen tijdens de workshop in de Ardennen 'geconfronteerd' met héél veel water! Niet alleen kwam het water bij tijd en wijle met bakken uit de lucht, maar het water in de Hoëgne stond ook nog eens zo'n 25 cm hoger dan normaal! Het beekje waarin anders het water vanuit de Hoge Venen zo mooi slingerend zich een weg naar beneden zoekt was nu op sommige plekken een bijna kolkend witte massa water. Even met je statief in het water staan was er dus nauwelijks bij deze keer. En ook geen mooie streepjes op het water van de luchtbellen die de stroming van het water volgen.
Maar daarom nog niet minder leuk natuurlijk! In ieder geval voldoende uitdagend:

  • Rekening houden met het grote contrast tussen het witte water en de donkere zijkanten van de rivier en/of de stenen.
  • Goed kijken naar compositie en beslissen wat je met de al behoorlijk kale bovenkant gaat doen (de herfststorm van vorige week maandag had op veel plaatsen al flink zijn best gedaan om alle bladeren van de bomen te blazen)
  • De grote hoeveelheid water juist benadrukken door een flink deel van het beeld te vullen met dat water (zoals de foto hieronder)
  • Hoe kun je toch het gevoel creëren 'vanuit de rivier' te kijken terwijl je er niet in kunt gaan staan.
  • Hoe hou je je camera droog met al die regen...
Door voorzichtig aan de zijkant te staan kom je al een heel eind, zeker als je een laag standpunt in kunt nemen. Maar soms is juist een hoog standpunt mooi en zeker als je dan nog eens boven het water staat (op een bruggetje) en het water onder je door stroomt. De foto hieronder is zwart-wit gemaakt om de witte lijnen te benadrukken.
Tijdens de workshop zijn veel deelnemers ook bewust een tijd overgeschakeld op 70-200 mm om zo meer details van het water te kunnen fotograferen. Best lastig omdat je toch vaak de neiging hebt om vanuit groothoek te denken! Het is een andere manier van kijken met héél veel mogelijkheden:



Een andere mogelijkheid is om meer vanuit de hoogte naar beneden te fotograferen. Je 'voelt' dan weliswaar niet de kracht van het water, maar kunt weer wel de mooie lijnen van het stromende water benutten en zelfs versterken!
Bovenstaande foto is voor mij echt een 'klassieker' omdat je daar op die plek nauwelijks variatie hebt in het plaatsen van je statief. Ik heb hem al een paar jaar achter elkaar zo gemaakt en alhoewel het standpunt altijd hetzelfde is, zorgt de veranderende omgeving en de wisselende waterstand toch steeds voor een ander beeld.
De foto's hieronder zijn ook vanaf dezelfde plaats genomen, maar dan op andere tijdstippen. De bovenste rond de middag en de onderste toen het al donker was. Je krijgt dan een mooie blauwe gloed over het water, die wel weg te halen is in Lightroom, maar die ik nu bewust heb laten zitten in deze foto.


En als afsluitertje nog een foto met ander perspectief. 

Complimenten aan de enthousiaste, fanatieke workshopdeelnemers die ondanks de omstandigheden gewoon door bleven fotograferen! Volgend jaar weer een nieuwe workshop in dit prachtige gebied!

Met Canon 6D met Sigma 35 mm F/2.8,  Canon 17-40 mm F/4 en Canon 70-200 mm F/2.8
Redged RTC 336 statief

p.s. héél veel water krijg voor mij nog een extra dimensie omdat ik op de terugweg bericht kreeg dat een waterleiding in het huis het had begeven en de kelder was voorzien van een flinke laag water. Geen tijdsopnames daar, maar gewoon water scheppen en dweilen...!