13 oktober 2013

Herfst aan zee!

Soms heb je een idee waarvan je pas driekwart jaar later weet of dat uitkomt. Vorige winter bedacht ik dat het erg leuk zou zijn om met herfst aan het strand een fotoworkshop te geven en dus plande ik een workshop 'herfst aan zee'. En wat een mazzel hadden we afgelopen woensdag tijdens die workshop! Prachtige, dreigende luchten en zelfs nog een 'halve' zonsondergang. Tja, dan kun je alleen maar zeggen dat het goed is geweest om zo'n workshop te plannen en dat het een voorrecht is om daar met een groep enthousiaste natuurfotografen te mogen werken!
Overdag was de lucht een soort kleurenwaaier aan blauw en grijstinten en in zwart-wit wordt dat nog eens extra benadrukt (hoe tegenstrijdig dat lijkt als je zegt dat er veel kleuren te zien zijn..).
En wat is Silver Efex Pro dan een geweldig programma om die foto's zwart-wit te maken...

Waarom zwart-wit? Omdat de 'ruwheid' van dat moment dan beter tot zijn recht komt. Je voelt en proeft a.h.w. de weersomstandigheden en wordt ook niet afgeleid door de wat fletse kleuren van het zand.
De avond verliep anders, maar niet minder spectaculair. Donkere regenbuien dreven voor de kust langs en de windkracht 4 - 5 zorgde voor een lekkere golfslag aan de branding. Hoe leg je dat beter vast dan met een tijdsopname van ongeveer 1 sec. De terugtrekkende golven veroorzaken dan wél strepen, maar zijn niet egaal (melkachtig) wit. Daardoor krijgt de foto toch wat meer dynamiek
Bij onderstaande foto is de sluitertijd ietsje langer (10 sec) en daardoor is er minder beweging te zien in het water, maar weer een klein beetje meer in de lucht. Ik wordt in deze foto vooral aangetrokken door de kleuren rond de horizon.
Hier is kleur ook meer op z'n plaats dan bij de bovenste 3 foto's in deze blog en zeker als daarna de ondergaande zon nog eens wat oranje in de lucht 'gooit'!

Iedere workshop is altijd een 'feestje', maar dit soort omstandigheden maakt het toch altijd weer net ietsje meer bijzonder! Foto's met Canon 6D en Canon 17-40mm met Redged RTC 336 statief.