20 november 2011

Mist!

Mist in de herfst kan erg fotogenieke omstandigheden opleveren. Al een paar dagen hoopte ik voor dit weekend op een mooie mistige ochtend met een oranjekleurige opkomende zon. Helaas was zaterdag door andere dingen gevuld, want toen waren de omstandigheden eigenlijk precies zoals ik hierboven beschrijf. Vandaag (zondag) was de mist behoorlijk dicht en was er slechts sprake van een waterig zonnetje. Toch is het heerlijk om in dergelijke omstandigheden door het herfstbos te lopen; vooral als er beuken of berken staan, want de mist zorgt ervoor dat de nog aanwezig kleuren nog eens extra duidelijk zichtbaar zijn!
Als je foto's in een bos maakt vind ik het belangrijk om te 'vereenvoudigen' (minder is meer) en dat is niet altijd eenvoudig. Onderstaande foto vind ik daar wel een goed voorbeeld van. Slechts één hoofdonderwerp (het takje met groen-geel blad) en verder allemaal kale takken die zorgen voor een 'rustig' (egaal) lijnenspel en daarbij het hoofdonderwerp min of meer versterken. Het is dan even zoeken naar de juiste kadering, maar deze gaf bij het terugkijken het beste gevoel. Zonder mist zou deze foto heel lastig zijn geweest omdat er bomen in de achtergrond staan.

De foto hieronder is op een beetje bijzondere manier gemaakt. Er stond een grote beuk op de rand van een dennenbos en de combinatie gekleurd blad - grijze bomen spraken me aan, maar de blaadjes + takken hingen op 2,5 - 3 meter hoogte. Maar met een simpele oplossing lukte het toch om deze foto te maken; camera op statief en op de 10 sec timer. Tijdens de 10 sec wachttijd het statief helemaal optillen en via het uitklapscherm op m'n 60D de compositie snel bepalen! Alleen de scherpstelling was niet te voorspellen!