10 mei 2010

Klein spul!


Als voorbereiding op een workshop macrofotografie van vrijdag a.s. ben ik dit weekend langs de gebiedjes gegaan waar we vrijdag gaan fotograferen. Ik hoopte al een libel of waterjuffer te kunnen signaleren, maar door de kou van de afgelopen 2 weken was het nog erg rustig. Wel een larve ontdekt van een libel en deze zat mooi tussen de groene bladeren van de lis verstopt aan de rand van het ven. Door te fotograferen met een 70-200mm en tussenringen vervaagt de voor- en achtergrond en krijgen de bladeren iets mystieks. Het lijkt nu een beetje op een larve die lekker op een luchtbed aan het uitrusten is. Scherpstellen was een crime, want ten eerste bewogen de bladeren door de wind en alles moest uit de hand. Met een 70-200mm + tussenringen gaat het dan om millimeterwerk!

Tussen al het groen zat ook een mannetje dansmug 'verstopt'. Hij heeft van die mooie pluimpjes op z'n hoofd. Hier gekozen voor een compositie mét blad i.p.v. alleen de mug in beeld.
Ook hier uit de hand gefotografeerd en handmatig scherpstellen.
Beide foto's zijn gemaakt met een grote diafragmaopening en hebben daardoor dus weinig scherptediepte.

Canon EOS 40 D met Canon 70-200mm + tussenringen (bovenste; 1/200 sec, F/4.0) en Sigma 150mm macro (onderste; 1/250 sec, F/4.0).