26 februari 2012

Nog één keer ijs!

Hoewel ik niet kan wachten op het voorjaar ben ik gisteren met Gerard Leeuw toch nog een keer op pad gegaan om 'winterse taferelen' te fotograferen! Geen kruiend ijs bij het IJsselmeer, maar wat laatste ijsresten in de Belgische Ardennen.
Op de Hoge Venen heb je een aantal mooie beken en ditmaal was de Getzbach onze speeltuin voor de vrije zaterdag! Het meeste ijs was al weggesmolten, maar op een aantal plaatsen lagen nog wat ijsblokken. Héél anders dan we verwacht hadden overigens en dan is het, zeker het eerste uur, echt zoeken naar een geschikt onderwerp! Vanuit de heuvels komen een aantal kleine stroompjes uit in de Getzbach en juiste in deze kleine beekjes lag nog het meeste ijs (zoals hierboven en hieronder).
Met het nodige klim- en klauterwerk kun je daar goed bijkomen en het voordeel is dat je letterlijk bovenop het ijs kunt staan. Ideaal ook voor ijsmacro's.
De bovenste foto in deze blog was trouwens erg lastig om te nemen. Ik kreeg het niet voor elkaar om dit met statief te doen en had geen beanbag bij me. Daarom maar een 'beanbag-eigen-ontwerp' gemaakt met een plastic zak, m'n muts en een lenzendoekje. Daardoor kon ik de camera op het ijs leggen en bleef alles mooi stil liggen (belichtingstijd 1,6 sec bij F/20)
Heel anders dan bij de Getzbach zelf die duidelijk gevuld lijkt met veel smeltwater en daardoor behoorlijk snel stroomt. Op sommige plaatsen zat er nog flink wat ijs aan de randen en met een 12-24 mm groothoek en de camera zowat plat op het ijs, krijgt zo'n smeltende ijsplaat direct een heel andere impact!
Uiteraard zijn de riviertjes in de Ardennen altijd heel fotogeniek; ook als er geen ijs ligt! Daarom heb ik nu al zin in de workshops die ik in de herfst hier ga geven (nog een extra workshop op 4/5 november; mail me als je belangstelling hebt!).
Maar voorlopig eerst het voorjaar; heerlijk! In de auto op te terugweg kwamen de plannen voor de komende drie/vier maanden al weer boven tafel. Komend weekend staat de eerste strandworkshop alweer op het programma. Er zijn nog twee plaatsen beschikbaar voor deze workshop op het strand bij Domburg!

19 februari 2012

Grijs ijs!

Afgelopen week was er onder (natuur)fotografen een ware hype gaande rondom het kruiend ijs aan de Oostranden van het IJsselmeer. Ik heb de meest fantastische foto's voorbij zien komen op facebook (o.a. van Bas Meelker) en dan gaan je handen natuurlijk wel erg jeuken. Helaas is Urk of Hindeloopen, waar dit spektakel zich afspeelt, toch wel een héél eind rijden vanuit Zuid-Nederland! En de huidige benzineprijs werkt ook niet echt motiverend om even snel dat ritje van 500 km te maken. Maandagavond was ik al bij de Oesterdam geweest (zie onderste foto) en eigenlijk was ik aan eind van de week vol goede moed om ook daar een behoorlijke berg ijsschotsen aan te treffen zoals bij het IJsselmeer, maar dat viel tegen..... alleen maar GRIJS IJS!!
Misschien is de lucht bij het IJsselmeer zuiverder of het water schoner, maar het was hier een grijs-bruine prut en af en toe wat blauw ertussen wat op ijs leek. Als ik de foto's van Bas en vele anderen zie, dan lijkt het alsof ze daar een gigantische diepvries hebben schoongemaakt of het kristalzuivere ijs van Thialf hebben gedumpt aan de rand van het IJsselmeer; zo blauw en helder!
Door wat afstand te nemen (bovenop de dijk) leken het in ieder geval nog ijsschotsen en met een lange sluitertijd van 25 sec werd het water mooi egaal. Er was geen ondergaande zon, maar toch verscheen er vrij plotseling nog wat rood in de lucht! Ach ja, beter iets dan niets en misschien een volgende keer toch maar die tank benzine leegrijden...!

Hier de Oesterdam aan het begin van de week. Door het opkomende water wordt het ijs meegenomen door de stroming en de sluitertijd van 15 sec zorgt ervoor dat die beweging terugkomt in de foto. Een fantastisch moment om te 'beleven'!

11 februari 2012

Ook goed nieuws uit Zuid-Europa....!

Terwijl we de laatste maanden overspoeld worden door slecht (economisch) nieuws uit de Zuid-Europese landen komt er voor mij toch steeds goed  nieuws uit die richting!
Vorige week was  het Spanje en deze week een berichtje uit Italië van de Oasis fotowedstrijd dat een foto van mij de 3e plek heeft behaald in de categorie landschap! (of beter paessagio; klinkt eigenlijk wel leuker).
Je hoort mij dus niet klagen over die Italianen en hun begrotingstekort!
Een vrij klassiek beeld uit het Hallerbos en bewust wat onderbelicht om alle nadruk te leggen op de groene beukenblaadjes en de donkere stammen. Een prachtige 1e plaats bij de categorie 'andere dieren' (altri animali) ook voor Misja Smits en Martin van Lokven is zelfs overall winnaar geworden van deze wedstrijd! Een knappe prestatie want er waren toch zo'n 20.000 ingezonden beelden. Hier zijn alle beelden te zien!

Gisteren het 2-jaarlijkse NVN festival bezocht en een heel inspirerend seminar bijgewoond van Jasper Doest, waarbij de vraag centraal stond waarom een beeld je aanspreekt en wat je beweegt als fotograaf om de beelden te maken zoals je ze maakt; erg leuk! Ik had zelfs het geluk om aan het eind van de seminar een mooie print te krijgen van zijn foto Fjord I; die krijgt een mooie plek hier op m'n kantoor.
's Avonds volgende een kippenvel-lezing van Paul Nicklen! Wat een ongelooflijke mooie, indrukwekkende foto's heb ik daar voorbij zien komen en dat alles nog versterkt door een heel boeiend verhaal 'achter de foto'! Op z'n site staan adembenemende foto's en hier kun je zijn TED speech van afgelopen jaar terugzien; absoluut de moete waard!
Complimenten ook voor de organisatie van dit festival en ik hopelijk blijft deze '2-jarige traditie' nog lang bestaan!

2 februari 2012

Memorial Maria Luisa

Ik voel me vereerd dat ik voor het tweede achtereenvolgende jaar een finaleplaats / Highly Commended heb gewonnen bij de Memorial Maria Luisa photo contest in Spanje. Ditmaal in de categorie 'Abstracto' met een foto die afgelopen september in Dorset is genomen.
Op dit mooie filmpje (op HD zetten) staan alle prijswinnende foto's (gekozen uit ruim 16.500 inzendingen) en daar zie je ook foto's van twee andere Nederlandse fotografen; Marijn Heuts en Martin van Lokven; proficiat allebei!
Verder een flink aantal fantastische (winnende) foto's van Spaanse natuurfotograaf Francisco Mingorance die van deze wedstrijd zijn persoonlijk feestje heeft gemaakt met maar liefst drie 1e categorieprijzen en de (terechte!) overall winnaar!

1 februari 2012

'Minder = meer' of ........ ?

Volgende week vrijdag en zaterdag zal in Arnhem het NVN festival plaatsvinden (er zijn nog kaarten!) en op vrijdagmiddag begint het programma met een seminar van Jasper Doest waar ik toch wel erg nieuwsgierig naar ben! Thema is 'Het is maar hoe je het bekijkt...'. Er zal o.a. worden gesproken over de wijze waarop je naar beelden kunt kijken ('met je hoofd of met je hart') en wat de kracht van een bepaald beeld kan zijn.
Wat me erg leuk lijkt is de 'discussie' over Rhein II, een foto van Andreas Gursky waarvan een afdruk in 1999 voor $ 4,3 miljoen is verkocht en daardoor ook de titel draagt: 'duurste foto ooit'! Een nogal 'leeg' beeld waar je dus met een gerust hart de tekst 'minder = meer' onder kunt plakken (al was het alleen maar vanwege de opbrengst!).
Wat is de waarde van een dergelijk beeld? Om de discussie op gang te brengen heeft Jasper een soortgelijk beeld 'ter veiling' aangeboden (Fjord I) en hij vraagt het publiek hier een mening over te geven, of liever nog... een bod te doen van € 1,5 miljoen :)! Prachtige discussie gaat dat opleveren volgens mij en ik heb er nu al zin in!
Om een beetje mee te liften in de verkoophype die daarna zou kunnen gaan ontstaan op dit soort beelden (je weet maar nooit!) hier mijn eerste winterbeeld van dit jaar (getiteld 'Oosterschelde III'). Genomen om 6 uur 's avonds op een ijskoude Oesterdam. De zon was al bijna een half uur onder maar de lucht is dan op z'n mooist. Slechts een slingerende landtong en een groepje Scholeksters rechts aan de rand. Minder = meer of.........

Canon EOS 60D + Sigma 12-24mm F4.5-5.6 ll DG HSM
Diafragma F/5.6, sluitertijd 1/8 sec, iso 500