27 december 2011

ARGUS 2011

Allereerst wil ik iedereen vanaf deze plaats een ongelooflijk goed 2012 toewensen met veel mooie fotomomenten!
Dit beeld is tot de finaleronde doorgedrongen van de ARGUS 2011 fotowedstrijd. Uit ruim 11.000 ingezonden foto's is er een selectie gemaakt van zo'n 65 beelden in 13 verschillende categoriën. Nu nog afwachten wat het uiteindelijke eindresultaat zal gaan worden! Ergens in maart wordt in Brussel de uitslag bekend gemaakt.
Als je wilt kun je je stem uitbrengen op het mooiste beeld in iedere categorie en het is zeker de moeite waard om een kijkje te nemen bij alle andere beelden.
Wat is het trouwens, fotografisch gezien, een saaie winter tot nu toe! Het is echt zoeken met een hoofdletter Z naar leuke, uitdagende onderwerpen. Met enige weemoed heb ik vorige week de foto's van afgelopen winter nog eens bekeken en ben toch benieuwd of al die voorspellingen over een strenge winter nog uit gaan komen! Deze foto is gemaakt in Dorst waar ik morgen een workshop winterfotografie heb. Door strak te kaderen en een egale gestreepte achtegrond te kiezen (lijkt wel regen) ontstond er toch wel een aardig beeld.
Gemaakt met Canon 60D + 70-200 mm F/4 IS L en 1,4 x converter

17 december 2011

Nieuw boek!

Als het goed is komt volgende week het nieuwe boek uit wat ik met Pieter Dhaeze heb 'geschreven' (mijn inbreng was dit keer vooral het verzorgen van de foto's, dus schrijven is dan een groot woord). Het is geen volledig nieuw boek, maar een gedeeltelijke omzetting van ons andere boek naar de serie 'Focus op Fotografie'. De titel is 'Compositie en Licht' en bij het kiezen van het beeldmateriaal is natuurlijk gezocht naar foto's die in dat opzicht 'iets te vertellen' hebben, zoals deze foto van een boom aan de rand van een gemaaide akker.
Het leuke is dat ik dat soort foto's wel maak, maar dat ik daar eigenlijk vaak weinig mee doe. Dat komt ook omdat het niet 'zuiver' natuur is en je bijvoorbeeld met dit soort foto's lastig deel kunt nemen aan natuurfoto wedstrijden.
Deze foto is 50 meter naast de vorige gemaakt en zoals je ziet heeft de plaatselijke boer absoluut gevoel voor ruimtelijk inzicht! Je zou bijna zeggen dat hij met een meetlint langs de bosrand heeft gereden om exact 3 m 86 vanaf het groen te blijven! Was hij bezig met compositieregels....?
Ook het licht is hier van belang. Ik zag losse wolken aankomen en heb bewust gewacht tot ik zowel lichte schaduw als zonlicht op de akker/groenstrook had omdat dit m.i. duidelijk iets toevoegt aan de foto!
Wat kunnen simpele lijnen in een akker toch leuk zijn!
Zo strak de vorige foto's waren zo rommelig is deze. Qua compositie is dit meer het type 'hutspot'.
Het is een foto uit een hele serie die ik afgelopen september tijdens een workshop bij Guy Edwardes heb gemaakt in Dorset bij een swannery. Ik was daar samen met Gerard Leeuw en Eugene van der Meeren. Het zijn trouwens allemaal knobbelzwanen die niet gevangen zitten. Ze kunnen allemaal zo vertrekken wanneer ze dat willen maar de meesten kiezen toch voor een langer verblijf daar vanwege het dagelijkse voederprogramma. Het lijken net mensen; waarom zou je moeilijk doen als het makkelijk kan. En het is nog gezellig ook!
Je moet overigens wel van dit soort foto's houden natuurlijk....
Bij de bovenste zwaanfoto is geen enkele zwaan scherp, maar bij deze zit er één zwaan keurig stil en ook nog eens precies op 'de goede plek' (uitgaande van de regel van eenderde); ook een zwaan met gevoel voor compositie dus....

7 december 2011

Nog een keer.....

Eigenlijk maak je als fotograaf een foto vaak nog een tweede keer als je die thuis op de computer bekijkt/bewerkt. Dit is nog meer het geval als je de foto's na thuiskomst even een paar weken (noodgedwongen) moet laten 'rusten'. Dat was bij mij het geval met foto's die ik begin november in de Belgische Ardennen had gemaakt. Ik had de foto's toen snel bekeken, maar pas vorige week heb ik ze goed kunnen selecteren en bewerken. Dat was een leuk 'weerzien' want vaak krijg je toch een andere indruk van je eigen foto's als je ze een tijdje niet gezien hebt. Op dat moment  kun je a.h.w. een foto nog een keer 'maken'; wat bijsnijden / herkaderen, belichting optimaliseren , de verzadiging een beetje aanpassen en wat andere kleine bewerkingen (het 'grote' werk moet natuurlijk in het veld gebeuren)!
Soms ook speel ik wel eens met kleur zoals bij deze foto. Er zat al erg weinig kleur in deze foto, maar m.b.v. Lightroom kon ik het geel benadrukken. Kwestie van smaak natuurlijk zo'n foto, maar wel grappig om eens mee te experimenteren. Dit is dus geen ingewikkelde bewerking in photoshop met maskers e.d. maar gewoon wat 'schuiven' met verzadiging en luminatie in Lightroom, waardoor het weinige beetje kleur in de foto versterkt wordt en de rest zwart-wit lijkt te worden.
De Belgische Ardennen is toch wel een soort speeltuin voor natuurfotografen en voor mij in ieder geval de locatie met de kortste reisafstand om kleine 'wild' stromende rivertjes te fotograferen. Als je de goede periode weet te vinden heb je bovendien een prachtig herfstdecor zoals hierboven. Voor de serie waar deze foto uitkomt heb ik ongeveer een halve middag in het water gestaan, op zoek naar het juiste standpunt en de beste sluitertijd. Ik had het geluk dat het water niet zo hoog stond, want nu bleef het water net onder de rand van m'n laarzen. Anders is een waadpak noodzakelijk.
Als je goed kijkt zie je ook belletjes op het water een bepaald patroon volgen en met een lange sluitertijd (30 sec) krijgt dat een bijzonder effect.