20 december 2010

Waar blijft George Clooney..?

Vanmiddag moest ik voor m'n werk naar Bergen op Zoom en eigenlijk kwam ik vrij onverwacht op de snelweg in een bijna 'hemels' decor terecht! Prachtig oranje-wit tegenlicht in een sneeuwlandschap en overal om me heen een laagje grondmist; precies genoeg om bomen e.d. te laten zweven op een hagelwit wolkendek. Precies de sfeer van de TV reclame waarbij George Clooney met z'n Nescafe cupjes aan de hemelpoort stond..! Alle storende (vaak menselijke) elementen in het landschap waren omgetoverd tot eyecatchers van de bovenste plank!
Ik kreeg gelukkig geen piano op m'n dak maar moest wel opletten op de razend drukke snelweg en had dus helaas geen camera bij me om dit fantastische beeld vast te kunnen leggen!
Maar absoluut niet getreurd; in het weekend genoeg mogelijkheden gehad om (in alle weertypes) te genieten van de prachtig besneeuwde bossen rondom Roosendaal.

De foto is gemaakt in de Rucphense bossen tijdens een flinke sneeuwbui op zondagmiddag en het bijna verlaten bos ademde een sfeer uit die goed naar voren komt in deze foto. Tussen alle bomen door een goede plek gekozen waarbij de beuk links mooi vrij stond. Wat contrast eruit gehaald voor de dreigende sfeer en zwart-wit doet het dan natuurlijk beter met zo'n foto! Met 17-40 mm, diafragma F/2.8, 1/100 sec en iso 320.
Toevallig vielen er ook een aantal fotoclub activiteiten in dit weekend. Op vrijdagavond bij BVNF naar een lezing geweest van Theo Bosboom (erg inspirerend!) en zaterdagochtend met de Dordtse fotoclub naar de Biesbosch. Een prachtig gebied, maar het is altijd een flinke uitdaging om 'rust' in de chaos te krijgen; zelfs met sneeuw. Dit landschap zit vol met takken en omgewaaide bomen en daardoor wordt het nogal snel 'rommelig'.

Met deze foto heb ik getracht om met de gebogen vormen van zowel de bomen als de rietkraag een herhaling te krijgen die voor rust zorgt. En het spannende is de kleurcombinatie wit - rood; eentje die niet zo heel veel is te zien in de natuur.
Met 70-200mm, diafragma F/8, 1/80 sec en iso 250

12 december 2010

Winterslaap!

Het lijkt er een beetje op of ik in een soort fotografische winterslaap zit! De afgelopen twee à drie weken heb ik nauwelijks de camera aangeraakt en sowieso geen foto met enige schoonheidswaarde gemaakt (buiten dan natuurlijk de familiefoto's van de sinterklaasavond..!). Ik ben vooral druk bezig geweest met andere zaken, zoals de website (alle praktijkworkshops staan er nu op!), de fotowedstrijd die ik organiseer voor alle deelnemers die bij mij een workshop hebben gevolgd (insturen is nog steeds mogelijk!), het voorbereiden van een portfolio in EosZine en met de Roosendaalse Kunstkalender:

Vorige week zaterdag vond de presentatie daarvan palats in Galerie de Kring in Roosendaal.
Er hangt daar op dit moment een mooie verzameling kunstwerken die allemaal zijn opgenomen in de kunstkalender 2011, welke door Giséla in het Veld is samengesteld. De tentoonstelling is nog enkele weken te bezoeken in Galerie De Kring te Roosendaal (voor openingstijden zie website van schouwburg de Kring te Roosendaal).

Dit is ook de tijd om foto's uit te zoeken van het afgelopen jaar die ik ga 'gebruiken' voor de fotowedstrijden in de komende periode. Het leuke is dat je dan soms foto's tegenkomt waarvan je was vergeten dat je ze hebt gemaakt! Zo ook deze foto die ik afgelopen zomer in Engeland heb gemaakt:

We liepen door een prachtig eikenbos in het nationaal park Exmoor en ik was vooral geraakt door de grillige vormen van de bomen. Ik heb die vormen a.h.w. een soort extra accent gegeven door de foto zwart-wit te maken. Daarna ben ik in Lighroom wat gaan 'spelen' met de kleuren en als je dan het groen eruit haalt krijg je een soort infrarood foto die voor mij wel een mooie sfeer oproept; eentje die helemaal bij dat bos past!