29 november 2010

ARGUS fotowedstrijd 2010

Afgelopen zaterdagavond werd in Brussel de uitslag bekend gemaakt van de ARGUS fotowedstrijd 2010.
Ik was uitgenodigd voor de prijsuitreiking omdat één van mijn ingezonden foto's de finale had bereikt. Maar het werd zelfs nog mooier en met de onderstaande foto heb ik de 2e prijs (aanmoedigingsprijs) gekregen in de categorie 'Dier in Actie'. Erg leuk natuurlijk en een mooie afsluiting van dit toch al fraaie fotojaar!

De prijsuitreiking vond plaats in een prachtige ambiance; het natuurhistorisch museum van Brussel en tijdens de prijsuitreiking werden alle finalebeelden van passend commentaar voorzien en mocht ik zelfs nog even op het podium m'n foto toelichten. Alle finalisten ontvingen bovendien een fraai boekwerk met daarin alle winnende foto's en daarnaast komt er een rondtrekkende tentoonstelling van al deze foto's. Andere 'bekende' Nederlandse prijswinnaars waren o.a. Gerard Leeuw (eervolle vermelding ) en Heike Odermatt (aanmoedigingsprijs). 

Pieter Dhaeze heeft het dit weekend voor elkaar gekregen om de workshop pagina op de website volledig te vernieuwen en nu staan alle workshops een heel stuk overzichtelijker op de site! Er moeten nog een paar kleine dingen geregeld worden, maar ik ben erg blij met deze opzet! De aanmeldingen verlopen trouwens goed en de workshop van 29 december zit zelfs al vol!

Komende zaterdagmiddag zal in Galerie de Kring (Kerkstraat 1 te Roosendaal) de presentatie plaatsvinden van de Roosendaalse kunstkalender. Het begint om 16.00 uur en iedereen is hierbij van harte welkom. De kunstkalender is te koop voor € 19,-

Verder hoop ik naast al deze 'niet buiten activiteiten' deze week nog een gaatje te maken om te gaan fotograferen in de sneeuw. Er zit zo links en rechts nog wat mooi verkleurd blad aan de bomen en dat maakt het toch wel anders!

16 november 2010

De laatste blaadjes!

Ik druk me nog zacht uit als ik zeg dat het afgelopen weekend slecht weer was! Eigenlijk stond er een dagje Ardennen op het programma, waarbij we beekjes met stromend water zouden fotograferen.... We zijn toch maar niet gegaan en waarschijnlijk was dat een slimme beslissing. Wél heel veel stromend water, maar de beekjes zelf waren misschien niet meer te zien!

Op zondag toch maar de regenjas en laarzen aangetrokken en een stukje gelopen in de Rucphense bossen. Dit is echt de periode van 'de laatste blaadjes aan de bomen'. Zo her en der zit er nog een mooi klein oranje, geel blaadje wat zich krampachtig vast probeert te klampen aan het uiteinde van een tak. Tegen beter weten in natuurlijk want de wind en regen hebben vrij spel, maar voor een natuurfotograaf een mooi onderwerp om vast te leggen! Eén blaadje is eigenlijk veel mooier dan de duizenden die er tot voor enkele weken geleden aanzaten en nu een mooi bruin vloerkleed vormen op de grond.

Oh ja, volgende week staan de nieuwe workshops op de website. Wie alvast een overzicht wilt ontvangen kan een mail sturen!

3 november 2010

Dromen!

 
Eigenlijk zou de titel van deze blog moeten zijn: 'slecht geslapen' maar dat klinkt natuurlijk niet zo leuk als 'dromen'!
De oorzaak van dit slechte slapen lag in het feit dat ik gisteravond nog 'even' de foto's wilde bekijken die ik afgelopen zondag had gemaakt toen we een lekkere boswandeling maakten met onze jongste dochter en een nichtje. De onderste foto van deze blog was het resultaat van een snelle fotoactie. Ondertussen heb ik me wel afgeleerd om uitgebreid te gaan fotograferen als we met de kinderen naar het bos gaan en alhoewel ik hier wel mogelijkheden in zag besloot ik dus toch om maar door te lopen nadat ik snel 2 foto's had gemaakt!
Gisteravond laat zag ik die foto en dat beeld bleef min of meer in m'n hoofd toen ik op bed lag. Ik kreeg allerlei ideeën over een zon achter die paddenstoeltjes en het infiltsen met een losse flitser achter de paddenstoeltje. Niet slim, want dan blijf je daar dus aan denken en slaap je niet goed!
(misschien hebben die paddenstoelen een hallucinerende werking op afstand!)
Ik wist dat ik vanmiddag een uurtje tijd had om naar het bos te gaan en vol met creatieve plannen vertrok ik naar hetzelfde stuk bos als afgelopen zondag. Wat een teleurstelling......de rij met paddenstoeltjes was helemaal al verschrompeld en verkleurd!
Gelukkig was er op dezelfde stam weer wat nieuw 'paddenstoel-leven' ontstaan en mijn eerste foto was een soort verbeterde versie van de foto van zondag:

Daarna ging ik experimenteren met tegenlicht, maar dat viel tegen. Flitsen schoot ook niet op en als laatste kwam een Mini-maglite met LED lampje uit de tas. Vanuit diverse hoeken heb ik het miniscuul kleine paddenstoeltje beschenen en de foto bovenaan de blog was één van de resultaten. Het steeltje lijkt licht af te geven evanals het hoedje, terwijl de omgeving (het mos) toch behoorlijk donker is gebleven.
Met een goed gevoel ging ik na een uur naar huis; ik denk dat ik weer goed zal slapen...!

Bovenste 2 foto's:
Canon EOS 40D + Sigma 150 mm macro vanaf statief (helemaal plat op de grond)
1e Diafragma F/6.3, 1/125 sec en iso 100 met lampje
2e Diafragma F/4.5, 1/30 sec en iso 100