24 mei 2010

Avondrood!Wat was het de laatste dagen lekker weer! Afgelopen zaterdag was het tijdens de workshop landschapsfotografie op de Drunense Duinen zelfs té mooi weer! Ondanks het feit dat ik iedereen zover had weten te krijgen om 2 uur eerder te komen (7 uur), bleek dat toch niet het gewenste ochtendlicht te brengen. Na een valse start met grauwe lucht en wat mist brak rond 9 uur de zon door en was het eigenlijk al vrij snel té hard licht en zeker na de koffiepauze was het gewoon te zonnig. Het was overigens geen straf om met dit weer lekker buiten te eten met z'n allen!

Zondagavond zag het weer er erg goed uit en daarom rond half 9 op pad met fiets en camera om op zoek te gaan naar een leuke plek voor de ondergaande zon. Met dit soort weersomstandigheden is de Watermolenbeek tussen Nispen en Roosendaal één van mijn favoriete plekken. Langs het water bloeit er nu van alles en met de zon en het water op de achtergrond kun je heerlijk combineren en composities uitproberen. Tijdens het fotograferen van fluitekruid met tegenlicht van de ondergaande zon (zoals de onderste foto; niet met de zon in beeld, maar net naast de zon), zag ik in onderin m'n zoeker iets rood en klein. Het bleken de vleugels van een langpootmug te zijn, die rood werden gekleurd door de ondergaande zon. Uiteraard de mug even van wat dichterbij gefotografeerd en vanuit een standpunt dat de vleugels weer mooi rood kleuren. Door een iets ander standpunt (scheelt nog geen 30 cm) krijgt de foto echter een totaal ander beeld. De zon is nu mooi in beeld en geeft nog een soort silhouet van het fluitekruid op de achtergrond.

Alle foto's met Canon 40D en 70-200mm (ideale combinatie op de fiets!)

19 mei 2010

Weer die aswolk!!Nadat ik half april de prijsuitreiking van Asferico al had gemist door de IJslandse aswolk, heeft diezelfde wolk me nu verhinderd om zondagmiddag naar Cornwall te gaan! Ik zou drie dagen gaan fotograferen bij Guy Edwardes, maar omdat zondagmiddag het Engelse luchtruim zou worden gesloten was het niet mogelijk om met redelijke reistijden naar Cornwall te gaan. Erg frustrerend, zeker ook omdat ik ook zou gaan fotograferen voor de tweede uitgave van ons boek (staat op de planning voor het najaar). Ik hoop dat ik in september nog een kans krijg en anders volgend jaar maar weer! IJsland mag dan als fotoparadijs bekend staan; eerlijk gezegd denk ik daar op dit moment wel een beetje anders over!

Na twee baal-dagen toch maar de fotospullen gepakt en dinsdagmorgen héél vroeg (5 uur) op pad om macrofoto's te gaan maken. Afgelopen vrijdag had ik trouwens een heel geslaagde fotoworkshop macro in de omgeving van Hoogerheide. Door de prima omstandigheden (fraaie zonsopkomst, windstil, vocht / dauwdruppels) hebben we indrukwekkende foto's gezien bij de nabespreking 's middags! Helaas wat minder insecten (libellen) dan verwacht.

Daarom dinsdag op zoek naar wat vlinders, maar ook die lieten zich niet zien. Wél veel bloemen en m.n. de dauwdruppels zorgden voor heel sfeerrijke beelden.
Ik heb van Sigma een heel mooie 24 mm F/1.8 mét macrofunctie gekregen om uit te proberen en daarmee zijn heel bijzondere foto's te maken. Je kunt tot op zo'n 18 cm (3-5 cm voorkant lens!) van het hoofdonderwerp komen, maar blijft dan toch nog iets van de omgeving zien. Heel mooi dus voor 'macro in landschap'. Ik had dit uit willen proberen bij vlinders of libellen en in Cornwall, maar dat is dus helaas nu nog niet gelukt. De onderste foto is met die lens gemaakt (met diafragma F/4.4).

De andere twee zijn met m'n vertrouwde 150mm macro gemaakt (ook van Sigma) en daarmee kun je een voorwerp natuurlijk heel goed isoleren. Toch vond ik de omgeving dermate boeiend (door de dauwdruppels), dat ik bewust heb gekozen om die te laten zien. Dit kan d.m.v. een niet al te grote diafragmaopening (bovenste F/5.6. middelste F/6.3).
Bij de bovenste foto geen statief gebruikt omdat het fluitekruid teveel bewoog in de wind om goed te kunnen focussen. De andere twee wél met (Feisol) statief en live view om goed scherp te kunnen stellen.

Camera: Canon 5D MarkII en Sigma 150mm F/2.8 + Sigma 24 mm F/1.8

10 mei 2010

Klein spul!


Als voorbereiding op een workshop macrofotografie van vrijdag a.s. ben ik dit weekend langs de gebiedjes gegaan waar we vrijdag gaan fotograferen. Ik hoopte al een libel of waterjuffer te kunnen signaleren, maar door de kou van de afgelopen 2 weken was het nog erg rustig. Wel een larve ontdekt van een libel en deze zat mooi tussen de groene bladeren van de lis verstopt aan de rand van het ven. Door te fotograferen met een 70-200mm en tussenringen vervaagt de voor- en achtergrond en krijgen de bladeren iets mystieks. Het lijkt nu een beetje op een larve die lekker op een luchtbed aan het uitrusten is. Scherpstellen was een crime, want ten eerste bewogen de bladeren door de wind en alles moest uit de hand. Met een 70-200mm + tussenringen gaat het dan om millimeterwerk!

Tussen al het groen zat ook een mannetje dansmug 'verstopt'. Hij heeft van die mooie pluimpjes op z'n hoofd. Hier gekozen voor een compositie mét blad i.p.v. alleen de mug in beeld.
Ook hier uit de hand gefotografeerd en handmatig scherpstellen.
Beide foto's zijn gemaakt met een grote diafragmaopening en hebben daardoor dus weinig scherptediepte.

Canon EOS 40 D met Canon 70-200mm + tussenringen (bovenste; 1/200 sec, F/4.0) en Sigma 150mm macro (onderste; 1/250 sec, F/4.0).

1 mei 2010

Waanzinnig!Deze week een vrije dag gepland en met 3 andere 'gekken' (lees fotovrienden Gerard Leeuw, Mees De Bruijne en David Pattyn) om kwart over 4 / half 5 (!) 's morgens vertrokken naar Brussel. Net onder deze Belgische hoofdstad ligt het Hallerbos; een bekende plek voor natuurfotografen, want daar verschijnt eind april een prachtig paars-blauw bloementapijt onder de frisgroene beukenbomen. Het is een hele uitzoekerij om precies op het juiste moment daar te kunnen zijn, want de bloeiperiode van de boshyacinten houdt zich niet altijd aan dezelfde jaarplanning. Er kan een verschil zijn van 2 weken en het is slechts enkele dagen per jaar (hooguit 5-6) op z'n mooist. Deze dag was echter een top-dag!! Om 6 uur stonden we al op het (lege) parkeerterrein en dat was nodig ook, want een half uur later kwam de zon al op en niet veel later viel al prachtig zonlicht tussen de boomkruinen op de boshyacinten. Wat een sfeer! Om daar in alle stilte te staan was al een feest op zich! Om 10 uur gunden we ons een eerste koffiepauze bij de auto om daarna weer een rondje gemaakt door dit waanzinnige bos. Het is moeilijk om niet iedere meter je fotocamera weg te zetten en weer een foto te maken; overal is het mooi! Na een korte lunch-break weer op pad en nu meer voor de groothoek-opnames en de macro's, want die had ik in de ochtend (bewust) niet gemaakt. Je moet op zo'n dag ook plannen en keuzes maken, anders wordt je echt helemaal 'gek'! Om 8 uur 's avonds vonden we het welletjes en liepen we terug naar de auto. In totaal dus 11-12 uur in het veld aan de slag geweest, maar dat was geen straf hier! Wél fijn dat je dan met andere natuurfotografen op pad gaat die net zo fanatiek zijn. Eentje moest zelfs nog terugrijden naar Leiden!