23 januari 2010

Festival de l'Oiseau et de la NatureGisteren een klein succesje binnengekregen van een natuurfotofestival in Frankrijk; festival de l'Oiseau et de la Nature (je zou alleen al meedoen voor de naam!). Ik had met de bovenste foto een 9e plaats behaald in één van de 5 categorieën (categorie 'Artistique'). Op 1400 inzendingen toch niet slecht, zeker omdat ik geen specifieke vogelfotograaf ben! Daarnaast zullen er 3 van mijn 5 ingezonden foto's (waaronder de foto van de synchroon duikende eenden!) worden tentoongesteld in april tijdens het festival. Dit zal plaatsvinden in Noord Frankrijk bij de baai van de Somme. Dus mocht iemand nog een leuke bestemming zoeken voor een weekendje in april....

Volgend weekend staat weer de eerste workshop voor dit jaar op het programma. We gaan dan naar de Drunense Duinen. Hopelijk met beter weer dan vandaag, want vanmiddag was het niet echt prettig om buiten te fotograferen. Alhoewel dat druilerige weer van vandaag zeker ook dramatische foto's op kan leveren als het onderwerp een beetje mee wilt werken! Vanmiddag moest ik in Huijbergen / Ossendrecht zijn en op de terugweg ben ik even door de polder terug gereden; eigenlijk op zoek naar groepen vogels. Die ben ik (nog) niet tegengekomen, maar m'n oog viel wel op een stukje dijk waarop de resten stonden van wat eerst populieren waren geweest. Kennelijk door een iemand gesnoeid die gedacht zal hebben 'lekker kort, dan hoef ik hier voorlopig niet meer terug naartoe'! Het zag er nogal bizar uit, maar wel een mooi foto-onderwerp met dit weer! Gemaakt vanuit een laag standpunt met een groothoek (10-22 mm) waardoor er een mooi ruimtelijk effect ontstaat.

16 januari 2010

Winter


Dit berichtje had eigenlijk een weekje eerder gepubliceerd moeten worden, maar door een volle werkagenda is alles een weekje opgeschoven. Maar zo erg is dat niet, want ondanks de dooi van vandaag is de winter nog zeker niet verdwenen. Vorig weekend hadden we zaterdag een 'echte' winterdag met een heel koude oostenwind en zelfs stuifsneeuw. Misschien voor velen een goede reden om bij de kachel te gaan zitten, maar voor mij een mooie gelegenheid om op pad te gaan! Een rondje Buisse Heide leverde een fraai beeld op met een besneeuwde bomenlaan. Op de terugweg naar Roosendaal zag ik pas het (gezochte) beeld waarmee ik de koude en de wind goed in beeld kon brengen. Een beetje beschutting gezocht naast de auto en zo de camera en mezelf gespaard voor al teveel stuifsneeuw. Doordat het al best laat was kwam er zelfs een mooie blauwe gloed over de foto waardoor de koude wat mij betreft extra 'voelbaar' is!
De kachel was bij thuiskomst overigens toch wel erg lekker!

Op zondag was er een heel gezellige bijeenkomst bij het Pannehuske van fotografen die bij mij dit jaar een workshop hadden gevolgd. Een soort actieve nieuwjaarsreceptie en we hadden zelfs een prijsuitreiking van een fotowedstrijd. Iedereen had vooraf de mogelijkheid om 2 foto's in kunnen sturen waar driftig gebruik van is gemaakt. Een heuse jury met daarin o.a. fotovriend David Pattyn heeft de foto's beoordeeld en uiteindelijk een rangschikking gemaakt. De resultaten zijn hier te zien! Complimenten voor alle inzendingen en ik hoop hier een soort traditie van te kunnen maken.

Canon Eos 40D + 70-200 mm


4 januari 2010

Kerstballen!De eerste log in het nieuwe jaar en ik wil graag van de gelegenheid gebruik maken om iedereen nog een héél goed, gezond en vooral inspirerend 2010 toe te wensen!

Gisteren weer een heerlijke boswandeling gemaakt in de sprookjeswereld die ons op dit moment omringd. Als je geen last hebt van koude voeten, gladde wegen of een kapotte verwarming, dan is het toch wel heel erg genieten. Het is ook de tijd van de kerstballen die misschien al weer opgeruimd worden en daarom een ode aan deze wonderlijke boomversierders. De bovenste foto is met tegenlicht gemaakt en een grote diafragma-opening door de takken van een struik heen, waar allemaal bevroren druppeltjes op zaten. Door de beperkte scherptediepte ontstaan die mooie diafragma-ringen en dat geeft hier een soort 'kerstballengevoel'!

Ik heb ook bewust gekozen voor 2 panoramafoto's, omdat die (naar mijn mening) nog meer de ruimtelijkheid van het sneeuwlandschap benadrukken. Bovendien heb ik zo minder last van die felle lucht :)! Bij de middelste foto heb ik geprobeerd om de vele drukke takken/boomstronken toch op een soort lijn te krijgen van linksonder naar rechtsmidden waardoor er naar mijn mening een bepaalde rust ontstaat in deze foto, in combinatie met de witte sneeuw en het ijs. Het tegenlicht is daarbij erg belangrijk.

Canon Eos 40D + 70-200mm (bovenste) en 17-50mm (onderste 2)