27 oktober 2009

Kleuren


Vanochtend met de fiets over de Rucphense Heide (ten zuiden van Roosendaal) en camera mee.
Ik hoopte op een mooie combinatie van herfstkleuren en goed ochtendlicht. Vlak nadat ik thuis was vertrokken zag ik een tortelduif zitten tegen een prachtig gekleurde achtergrond. Door deze achtergrond krijgt de drukke voorgrond (takken) toch een bepaalde rust over zich en is er m.i. een bepaalde balans in de foto. Echte stadsnatuur, maar wel leuk!

In het bos toch weer een beetje aan het stoeien met bewogen foto's, alhoewel ik weet dat die door het thuisfront niet altijd worden gewaardeerd. Deze is wel apart vanwege de vele kleuren in de foto. De compositie is overigens net zo belangrijk als bij een niet bewogen foto en misschien nog wel lastiger te maken. Hier is de grote gele vlek de 'eyecatcher' op de foto en ik heb hem een plaats gegeven waar hij wel opvalt, maar niet teveel aandacht trekt. Aan de zijkanten heb ik bewust gekozen voor kleur i.p.v. een zwarte boom omdat de foto zo wat ruimtelijker is geworden naar mijn mening. Maar dat is natuurlijk persoonlijk.
Beiden Canon EOS 40D + 70-200mm

22 oktober 2009

BallonIk kwam er deze week achter dat ik geen foto's op dit weblog had geplaatst van de ballonvaart die ik eind juni (o.a. met Jasper Doest en Pieter Dhaeze) heb gemaakt. Waarschijnlijk is de drukke 'voor-de-vakantie' periode hier de oorzaak van. Het was weer een prachtige vaart zoals ballonvaarders dat noemen. We waren vóór zonsopkomst de lucht ingegaan, maar echt controleren konden we dat niet omdat het vrij mistig was op de grond. Onze piloot besloot daarom maar flink de lucht in te gaan om boven de wolken de zon te zien opkomen; erg fraai! Best hoog trouwens en dan ben je blij dat piloot + ballon van goede (niet Chinese?) kwaliteit zijn.

Zo hoog in de lucht valt er trouwens weinig detail te bespeuren op de grond en daarom is het fototechnisch gezien leuker als de ballon lekker laag vaart. De vorige keer stuurde de wind ons over bos + heidegebieden (Holterberg) en nu gingen we meer over akkerland en grasvelden. Wat kan een tractorspoor vanuit de lucht dan mooi zijn!

Canon 40 D met Canon 10-22mm (F/5.6, iso 640 en 1/200sec)
Canon 1d MarkIII met Canon 70-200mm (F/6.3, iso 1000 en 1/100 sec)15 oktober 2009

Biesbosch deel 2


Afgelopen week met Jacques van de Neut van Staatsbosbeheer, David Pattyn en Herman van der Hart op pad in de Biesbosch als vervolg op ons weekend in juni. Toen (pinksterweekend) was het prachtig zomerweer, erg druk in de Biesbosch en heel slecht fotolicht. Nu waren de omstandigheden heel anders; zonnig, maar koud / vochtig en een mooie dauw over het water en dus veel beter fotolicht!

Vroeg op pad en vóór zonsopkomst lagen we al op een prachtige plek aan de Huismanspolder te wachten op de ochtendsfeer. Heerlijk kunnen fotograferen en niemand die de stilte daar kwam verstoren; je zult hier werken!
Rond 9 uur een rondje gemaakt langs een mooie kreek en daar stond veel uitgebloeide berenklauw. Een plant met een prachtige vorm, maar nu nog mooier gemaakt door de vele dauwdruppels die als diamantjes op de schermen leken te liggen. Met veel tegenlicht dit proberen vast te leggen. De vraag bij dit soort foto's is altijd hoeveel scherptediepte je wilt hebben en daar experimenteer ik graag mee.
Rond de middag was het licht te hard en gingen we weer terug naar de aanlegsteiger. Van daaruit naar het Biesboschmuseum, want 's middags wilden we nog naar het Jantjespad om daar met avondlicht de Biesbosch-sfeer vast te leggen. Helaas ben ik niet meer zover gekomen omdat een wesp met zwemaspiraties in mijn blikje drinken was gekropen net voordat ik een flinke slok wilde nemen tijdens de heerlijke lunch-picknick op het prachtige terras van het museum.
Het gevolg laat zich raden; een flinke prik in m'n keel en dat is niet fijn (gelukkig alleen maar pijn en geen vervelende allergische reactie).

Toch was het super dag met prachtige omstandigheden. Nu de presentatie nog in elkaar knutselen voor het NVN festival van 13 oktober 2010! Wordt vervolgd...!

Canon EOS 5D MarkII met F/4 70-200mm + 1,4 converter
Diafragma F/5.6, sluitertijd 1/2000 sec en iso 250
Diafragma F/9, sluitertijd 1/320 sec en iso 250


11 oktober 2009

Dauw


Afgelopen vrijdagochtend waren de weersvoorspellingen zodanig, dat ik me voor had genomen om nog vóór het werk even naar de Rucphense heide te gaan op zoek naar een mooie zonsopkomst. Ik had een plek gekozen op zo'n 5 minuten rijden van huis en vanaf de parkeerplaats hoefde ik maar 2/3 minuten te lopen. Dat moest dus lukken voor half 9!
Tja, dan lukt het dus niet.....! Ik had een beeld in m'n hoofd met een heideveld vol spinnenwebben en dauw en daaroverheen felle zonnestralen. Maar de zon kwam later boven de bomen dan verwacht en ik kreeg geen geschikte compositie 'gemaakt'. Ik was waarschijnlijk toch té gehaast. De camera is dus heel lang in de tas gebleven en ik was eigenlijk al op de weg terug naar de auto toen ik deze spinnenwebben tegenkwam.
Ik kreeg het statief niet stabiel tussen de heidepollen gezet en daarom maar plat op m'n buik, m'n ellebogen stevig steunend op de grond en camera op motordrive om zoveel mogelijk de bewegingsonscherpte te beperken. Bij de bovenste heb ik bewust gezocht naar een loodrechte positie t.o.v. het web, zodat veel druppels scherp zouden zijn. Maar omdat ik een heldere goudkleurige achtergrond wilde hebben was dat nog niet zo eenvoudig. De zon is hier net buiten beeld gebleven; dat gaf het mooiste licht.
Bij de tweede opname is bewust gekozen voor een schuine hoek t.o.v. het web en heb ik scherp gesteld op één draad. Dat geeft een heel ander effect (mede door de beperkte scherptediepte).
Iedereen mag zelf z'n keuze maken.

Canon 40D + 70-200 mm, met tussenringen
Diafragma F/13 , sluitertijd 1/250 sec en iso 250 (bovenste)
Diafragma F/4 , sluitertijd 1/2000 sec en iso 250 (onderste)