29 september 2009

Groote meer


Vlakbij het West-Brabantse dorp Huijbergen ligt het natuurgebied Groote meer. Deze omgeving was afgelopen zaterdag het decor van de workshop ochtendfotografie die ik daar samen met Natuurmonumenten heb georganiseerd. Om half 7 (!) stonden zo'n 20 fanatieke natuurfotografen in het pikkedonker te wachten om op pad met de boswachter en mijn persoontje. De locatie was zorgvuldig uitgezocht, maar het blijft natuurlijk altijd afwachten wat de weersomstandigheden op zo'n dag zullen zijn. Maar die waren in één woord fantastisch!! Mist over de heide, een prachtig opkomende zon en daarna perfect winstil 'macro-weer'. Ik denk dat iedereen prachtige beelden mee naar huis heeft genomen op z'n geheugenkaartje!

Ikzelf had gelukkig tussendoor ook nog even tijd om wat foto's te maken waaronder deze van de opkomende zon. Door de mist werd de kracht van de zon flink gefilterd en door gebruik te maken van het grijsverloopfilter kreeg ik ook nog wat kleur in de lucht. Het standpunt was goed (beetje vanaf een verhoging), maar ik mis wel een soort 'ingang' in de foto. Die was echter niet aanwezig en daardoor gekozen voor deze compositie die voor mijn gevoel wel veel rust uitstraalt.
De tweede is een heel andere; de zonnedauw! Een lastig plantje om te fotograferen doordat er geen rustpunt in zit (takjes gaan alle kanten uit). Door deze compositie valt de nadruk maar op één takje + het insect en door de beperkte scherptediepte krijgt de achtergrond iets mysterieus.

1e foto: Canon 40D + 70-200mm
Diafragma F/9, iso 125 en sluitertijd 1/40 sec met Feisolstatief
2e foto: Canon 40D + Sigma 150mm macro
Diafragma F/6.3, iso 125 en sluitertijd 1/160 sec camera op de grond

20 september 2009

Blauw kwartiertje!

Gisteren een workshop gehad op de Buisse Heide. Weer een heel leuke groep en het weer was, na een regenachtig begin, heel erg mooi. Daardoor heeft iedereen veel mooie foto's kunnen en er was ook nog voldoende tijd om lekker op het terras wat te drinken en te kletsen over fotografie. Toen kregen we het o.a. over het 'blauw kwartiertje' en voor de meesten was het een verrassing dat dit ook 's avonds te zien was en er was toch ook wel enige twijfel of dat wel echt klopte :)!
Aan het eind van de dag, ná het bespreken van de foto's, alles weer opgeruimd en naar huis gereden. Op de velden rondom het Pannehuske hing een prachtige mist en het avondlicht zorgde dus voor ....het blauw kwartiertje. Ondanks de lange drukke dag toch maar even gestopt, auto uitgezet en de camera op het dak gelegd om bewegingsonscherpte te voorkomen. De boom dient als hoofdonderwerp en de grote 'molshopen' rechts vormen de uitgang van de foto. Geen opvallende plaat qua compositie en onderwerp, maar door het licht wordt het toch een heel aardige foto. Maak je deze foto een half uur eerder, dan zie je niets van de sfeer die deze foto nu geeft. Als ik dit zie dan is dat voor mij weer een bewijs dat ik te weinig in de avond op pad ga; wat kan het fotolicht in de avond toch mooi zijn!

Canon EOS 40D + 70-200mm F/4
Diafragma F/4, ISO 800 en sluitertijd 0,6 sec
(camera op een fleece op het dak van de auto)

8 september 2009

2 x nét niet en 1 x wel!


Gisteren kreeg ik een mailtje van de organisatie van de GDT met de definitieve uitslag van de European Wildlife Photographer of the Year 2009 competitie. Ik wist wel dat ik met enkele beelden was doorgedrongen tot de halve finale, maar nu zag ik dat bovenstaande sneeuwfoto (die al eens vaker op dit weblog heeft gestaan) bij de laatste 15 foto's zat in de categorie 'Plants + Fungi'. Erg jammer maar nét niet dus!

Datzelfde had ik vlak vóór de zomervakantie met de BBC Wildlife Photographer of the Year wedstrijd. Met één beeld zat ik in de finale (van de 43.000 inzendingen!), maar daar ook nét niet!

Vorige week echter ook één keer wél bij de prijswinnaars. Voor het vijfde achtereenvolgende jaar staat er een foto (klaprozen) van mij in de Grasduinen natuuragenda. Best wel iets om trots op te zijn, want het gaat hier om een selectie van de beste 60 foto's uit ruim 2200 inzendingen! De agenda is zeker de moeite waard en voor slechts € 11,- in de winkel te koop (ik krijg géén provisie hoor!)

2 september 2009

Ree


Gisteravond een kort bezoekje gebracht aan de Buisse Heide omdat ik zaterdagochtend daar een korte workshop voor Natuurmonumenten ga geven. Ik doe dat altijd zodat ik weet hoe het gebied er op dat moment uitziet. Vanaf de parkeerplaats ben ik naar het theekoepeltje gelopen en daarachter ligt een grote wei met veel bloeiende planten; ideaal voor zaterdag!
Ik was al de wei opgelopen toen ik ineens zag dat er ook een ree stond. Heel rustig m'n statief weggezet en door m'n knieën in het natte gras omdat ik bang was dat het ree me zou zien. De eerst foto's gemaakt en wat me verbaasde was dat het ree juist nieuwsgierig werd van dat 'geklik' en steeds dichter naar me toe kwam. Met grote oren luisteren naar dat vreemde geluid! Ineens maakte ze zich met grote sprongen uit de voeten. Ik snel kijken naar het resultaat op de display en toen ik me statief weer op wilde pakken zag ik tot mijn verrassing dat het ree weer was teruggekomen uit de bossen! Blijkbaar een erg nieuwsgierig typje, want het kwam weer helemaal de wei opgelopen. Weliswaar met een mooi 'boogje' om me heen, maar wel steeds kijken en vooral luisteren. Na een minuut of 10 vond ze het genoeg en liep ze de wei toch maar af. Wat een heerlijke ontmoeting!

Canon 40D met 70-200mm (helaas had ik geen 400mm bij me!)